אשפוז בבית חולים נחשב בדרך כלל לחוויה שעדיף להימנע ממנה, חוויה מאוד לא מהנה לאף אדם באף שלב בחייו, אך כאשר מדובר על בני הגיל השלישי המצב הוא אף יותר מאתגר ובטח אם הם סובלים ממחלה כמו אלצהיימר. אנשים החולים באלצהיימר אשר נדרשים להתאשפז בבית חולים בין אם מדובר לביצוע ניתוח או בשל מחלה או בעיה נקודתית ממנה הם סובלים, חשופים מאוד למתח ולחץ גדולים כתוצאה מהשינוי והפגיעה בשגרת היום יום שלהם, אשר מהווה סוג של עוגן עבורם.
מול אילו אתגרים ניצבים חולי אלצהיימר המאושפזים בבית חולים?
מחלת האלצהיימר היא מחלה אשר אופיינית בעיקר בקרב אנשים בגיל השלישי, לרוב נשים, מוגדרת כמחלה ניוונית של המוח בה הצטברות של חלבון יוצר תהליך ניווני, הפוגע בתאי העצב במוח מה שבסופו של דבר מביא למוות שלהם. המחלה הולכת ומתפשטת, נפגעות יכולות שונות בין אם בהקשר של חשיבה, ביצוע פעולות שונות, נפגע הזיכרון ועוד.זוהי מחלה עם נטייה גנטית אשר למחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ועוד יש השפעה רבה על הישנותה. אנשים החולים באלצהיימר נאחזים במוכר להם, בריחות, במראה, בקולות ובאנשים מוכרים וחווים קושי רב כאשר הם נתקלים בדברים חדשים. זה מעלה את מפלס החרדה, הלחץ, המתח מאוד, ואם אדם רגיל חווה תחושות לא נעימות כאשר הוא מאושפז בבית חולים המצב שלהם חמור פי כמה.
כיצד מקלים על חולה אלצהיימר המאושפז בבית חולים?
עם כל הקושי לעיתים אין ברירה ואדם עם אלצהיימר צריך להתאשפז בבית חולים אך יש מספר דברים שאפשר לעשות בכדי להקל עליו למשל לוודא שבן משפחה קרוב יהיה לצדו כל הזמן, ילווה אותו, יתמוך בו, יעזור לו ופשוט יהיה שם עבורו. בכל תקשורת שלכם עם בן המשפחה דברו אליו במשפטים קצרים ופשוטים, אל תעמיסו עליו מידע ושאלות .גם אם מצב המחלה הוא מתקדם יש פעמים שהזיהוי של בן המשפחה חוזר ולכן נוכחות של אדם מוכר, קול מוכר, מגע יכול להרגיע אותו ולעזור לו ברגעים הקשים שיכולים להיות במהלך האשפוז.מומלץ לחלוק בנטל בין בני המשפחה בין אם בשעות הליווי, תקשורת שוטפת עם הרופא והצוותים המטפלים, עזרה בצרכים סיעודיים במידת הצורך ולדאוג באופן כללי לכל מה שצריך בן המשפחה במהלך האשפוז, זה חשוב מאוד בעיקר אם מדובר באשפוז שהוא ארוך יחסית. אם יש צורך מומלץ לשכור עזרה סיעודית בתשלום.
למה יש לשים לב במהלך האשפוז?
מרגע ההגעה למיון חשוב לוודא שהחולה אינו נשאר לבד ולו לרגע אחד. שתפו את הצוות הרפואי בכל המידע הרפואי האישי שיש בידיכם בנוגע לבן המשפחה החולה באלצהיימר והקפידו שכאשר אתם משוחחים עם הצוות אתם משתפים את בן המשפחה ולא משוחחים עליו כאילו הוא לא שם.במהלך כל זמן האשפוז השתדלו לשמור על שגרת יום מסודרת כדי להקל עליו, להגיע בשעות קבועות, להקפיד על המנוחה שלו במהלך היום וכמובן השתדלו שהביקורים של בני המשפחה השונים יחולקו על פני כל היום והשבוע ולא יערכו באותו זמן, כך שלא יהיה עומס של יותר מדי מבקרים בו זמנית, מה שיכול להלחיץ אותו ולגרום חוסר שקט.
לא לוותר גם במהלך האשפוז על תרגול פיזי קבוע ואם מדובר על אשפוז המגיע בעקבות אירוע הדורש פיזיותרפיה הקפידו על התרגול היום יומי שימשך גם בבית לאחר השחרור מאשפוז.אולי יעניין אותך גם:
שירותים הניתנים לבני גיל הזהב בקופות החולים