חולי דמנציה רבים נשארים במשך תקופה ארוכה בביתם בעיקר כאשר הם בשלבים ראשונים של המחלה והתסמינים אינם מובהקים ולעיתים המחלה אפילו אינה מאובחנת. גם לאחר אבחון המחלה, לעיתים כאשר הם בשלבים ראשוניים של המחלה הם עדיין מסתדרים לבד, עם בן הזוג או עזרה המגיעה מספר פעמים בשבוע, וככל שמצבם הולך ומחמיר כך הם זקוקים לעזרה וליווי צמודים יום-יומיים. יש פעמים בהם מטפל סיעודי נותן את המענה אך יש מצבים בהם החולה הופך לסיעודי ברמה קשה או לחילופין במצבים בהם הוא נוקט באלימות אשר משפיעה מאוד על בני המשפחה הנמצאים בבית אז לרוב יוחלט על אשפוז סיעודי במוסד מתאים למצבו הרפואי.
רקע על מחלת הדמנציה
דמנציה הינה מחלה הפוגעת במוח של האדם וביכולות הקוגניטיביות והמנטליות שלו. היא אוסף של תסמינים ובעיות המשפיעים על תפקודו היום יומי של החולה ובאה לידי ביטוי בשכחה של דברים שונים כמו למשל איפה נמצא הטלפון הנייד, מפתחות הבית, היכן הוחנה האוטו או היכן כרטיס האשראי, קושי להתמצא מבחינת המרחב והמקום, קושי להבין דברים שבעבר היו ברורים ומובנים, קושי לדבר ולהתבטא, וככל שהמצב מתדרדר והמחלה מתפתחת נפגעות עוד ועוד יכולות, ישנה התדרדרות בכל התפקודים הן הפיזיים והן המנטליים. לרוב מדובר במחלה שאין לה ריפוי, הכיוון שלה הוא מאוד ברור וידוע וזה רק עניין של זמן.מתי עולה הצורך לאשפז חולה דמנציה סיעודי?
אדם הלוקה בדמנציה גורם לקושי רב לסביבתו ככל שהמצב שלו הולך ומחמיר, היכולות שלו נפגעות והדרישות הסיעודיות שלו מתגברות. במקרים רבים בתחילת התהליך חולי דמנציה רבים נשארים בביתם ונעזרים במטפל סיעודי הנמצא איתם 24 שעות ביממה, הוא מטפל בהם ודואג לכל הצרכים שלהם החל מאוכל, יציאה לטיול, נטילה של התרופות, החלפת חיתולים ועוד, אך ככל שהמצב הולך ומתדרדר והחולה אינו משתף פעולה כך עולה הקושי בלדאוג לו ולטפל בו מה שמעורר לעיתים את הצורך למצוא פתרון אחר והפתרון לרוב יהיה מוסד סיעודי ייעודי המותאם לאנשים במצבם. כמו כן במקרים בהם חולה הדמנציה נוקט באלימות, למרות שמצבו הפיזי יכול להיות טוב והוא מתפקד באופן עצמאי יבחרו בני המשפחה לאשפזו גם כן במוסד בו יטופל באופן תרופתי כדי לאזנו ולמנוע ממנו לנקוט באלימות כלפי עצמו וכלפי הסובבים אותו.
מה חשוב לקחת בחשבון בבואכם לשקול אשפוז סיעודי לחולי דמנציה?
לעיתים קרובות קיים בקרב קרובי המשפחה של חולי הדמנציה קושי עצום עם נושא אשפוז קרוב המשפחה שלהם במוסד סיעודי מכל מיני סיבות וחששות בין היתר החשש שלא יטופל כמו שצריך, יחווה התעללות והזנחה ועוד. בכדי שהם יוכלו להרגיש טוב עם עצמם ויבחרו את המוסד הטוב ביותר עבור בן משפחתם חשוב להתייחס למספר דברים אשר יכולים להקל ולשפר את התחושה למשל העברת כמה שיותר פריטים אישיים של החולה בעיקר כאלו שהוא אוהב עוזרים לו להרגיש בבית ולהקל את המעבר, כמו כן האווירה במוסד והיחס שנותן הצוות לחולים ולבני המשפחה, כל אלו יעזרו גם לחולה וגם למשפחה להרגיש נוח וטוב יותר עם נושא האשפוז. כדאי שהמוסד הסיעודי יהיה קרוב גיאוגרפית לבני המשפחה כדי שיוכלו לבקרו בתדירות גבוהה, לוודא כי המוסד פועל ברישיון ותחת פיקוח וכי ישנו פיקוח רפואי 24 שעות ביממה ומתן מענה לכל צרכי החולה. כמו כן כל נושא פעילויות תומכות חשוב גם לחולי דמנציה ויש להם השפעה חיובית ומיטיבה על מצבם גם אם הם במצב מתקדם של המחלה.אולי יעניין אותך גם:
זכויות חולי אלצהיימר – אופן מימוש הזכויות מטעם קופות החוליםכך תסייעו ותקלו על חולה אלצהיימר המאושפז בבית חולים
ריפוי בעיסוק – תחום הרפואה השיקומית בקופות החולים