בארץ קיימות ארבע קופות חולים עיקריות, שמציעות סל שירותים בסיסי ומורחב ללקוחותיהם. אחד הנושאים בהם מקפידות קופות החולים לספק שירות הוא בתחום הריפוי בעיסוק על ידי מומחים.
מהו ריפוי בעיסוק? למי הוא מיועד ולמי הוא יכול לסייע? ובעיקר, מה הן הזכויות שלנו בכל הנוגע לריפוי בעיסוק בקופות החולים השונות? על כך נרחיב במאמר זה.
ריפוי בעיסוק – רקע
ריפוי בעיסוק הוא תחום השייך לעולם הבריאות והרפואה השיקומית. תפקידו העיקרי הוא לסייע למטופלים להתגבר על בעיות שונות, על מנת שיוכלו לחיות את חייהם באופן עצמאי יותר. עם הסיבות שבגללן אנשים בוחרים ללכת לריפוי בעיסוק נמנות פציעה או מחלה, קשיים פסיכולוגיים או רגשיים, עיכוב התפתחותי (בקרב ילדים לרוב), קשיים קוגניטיביים, השפעות הזקנה ועוד.ריפוי בעיסוק לבני גיל הזהב
כאמור, אחת המטרות של ריפוי בעיסוק הוא נטרול והתמודדות עם השפעות הזקנה אשר מקשות על התפקוד היומיומי. כמו כן, ריפוי בעיסוק לבני גיל הזהב מיועד גם למטופלים קשישים שעברו הערכה גריאטרית ונמצאים במצבים הבאים: שיקום לאחר אירוע מוחי, אלצהיימר, דמנציה ופרקינסון, ירידה בזיכרון ובתפקוד הקוגניטיבי, שיקום לאחר פציעה או נפילה, פגיעה טראומתית, בעיות מפרקים, קשיים נוירולוגיים ומוטוריים ועוד.
מטרות הטיפול
לריפוי בעיסוק מספר מטרות חשובות, כאשר העיקרית שבהם הוזכרה לעיל והיא לסייע למטופל לחזור לתפקוד עצמאי, או להתנהל בצורה עצמאית ככל האפשר. לריפוי בעיסוק מספר מטרות נוספות המותאמות לאוכלוסיות השונות. בין המטרות של ריפוי בעיסוק למבוגרים ובני גיל הזהב:- מקסום הכישורים של המטופל לצורכי עבודה ופרנסה.
- חיזוק יכולות מוטוריות.
- שיפור הערכה עצמית.
- החלמה מפציעה, תאונה או מחלה.
- פיתוח מיומנויות חדשות ושיפור מיומנויות בסיסיות כמו טיפול בבית, הנאה משעות הפנאי ועוד.
- סיוע בהתמודדות עם מחלות וקשיים קוגניטיביים (הנפוצים בתקופת הזקנה).
- שיפור יכולות תפקודיות והפחתת השיעור לנפילות.
- עזקה לקשישים בעלי מוגבלות בתנועה.
- התמודדות עם קשיי זיכרון ולקות ראיה הנפוצים בגיל השלישי ועוד.
- התאמת אמצעי עזר (לניידות ותפקודים אחרים).
- טיפול בהפרעות תחושתיות.
- שיקום תפקודי ואסתטי לצלקות.
ריפוי בעיסוק בגישה הוליסטית
בשנים האחרונות, החל תחום הריפוי בעיסוק לאמץ גישה הוליסטית טיפולית, ועל כן, במסגרת התהליך הטיפולי, עובדים המרפאים בעיסוק גם עם האדם הזקוק לכך, וגם עם משפחתו ועם אנשי הצוות המקצועי (מתחומים שונים) המעורבים בטיפול בו.
בהתאם לכך, תוכנית הטיפול כוללת מספר שלבים עיקריים. ראשית, תתבצע הערכה של יכולת המטופל בסיטואציות שונות כמו במקום העבודה, בשעות פנאי ובהקשר ליחס ולמצב המשפחתי. לאחר מכן, יחול ייעוץ ובניית תוכנית טיפולים בהתאם לצורכי המטופל ואנשי המקצוע המעורבים בתהליך הטיפולי/השיקומי, ובסופו של דבר, טיפול בריפוי בעיסוק המתבצע בבית המטופל, או במוסד/מחלקה ייעודית.כחלק מהגישה ההוליסטית, המרפאים בעיסוק משלבים את התהליך הטיפולי בקשישים עם התאמת הבית לצרכיו הבטיחותיים של הקשיש והכשרת המטפלים בו באופן שוטף.
ריפוי בעיסוק בקופות החולים השונות
מרפאים בעיסוק מספקים את שירותיהם במסגרות שונות, כולל בתי ספר, בתי חולים, בתי אבות, מקומות עבודה, דיור מוגן, מכונים פרטיים וקופות חולים. ישנן קופות חולים המספקות טיפולי ריפוי בעיסוק כחלק מסל השירותים הבסיסי, ויש שמציעות אותו רק במסגרת הביטוח המשלים. יש קופות חולים אשר מספקות ריפוי בעיסוק כחלק משירותי הקופה, ויש שמפנות למטפלים פרטיים ומוכנות להשתתף בחלק מעלות הטיפול.קופת חולים "לאומית"
קופת חולים לאומית מציעה במסגרת סל הבריאות הממלכתי הבסיסי 18 טיפולי ריפוי בעיסוק בשנה ובהשתתפות עצמית מינימאלית. לקבלת טיפולים נוספים יש צורך בהשתייכות לביטוח משלים, או באישור הרופא המטפל. הטיפולים ניתנים באמצעות מכוני ההסדר של הקופה, ויכולים גם להינתן במסגרת ביתית לקשישים המרותקים למיטתם.