אחד מיקירכם אובחן במחלת האלצהיימר? חולי אלצהיימר זכאים לזכויות רפואיות שונות מטעם קופות החולים שחשוב להכיר
אלצהיימר זוהי מחלה חשוכת מרפא והיא יכולה להימשך זמן רב. זוהי מחלה אשר מתקדמת באופן הדרגתי ואיטי מאוד וכרוכה בסבל רב, הן לחולה והן לסביבתו הקרובה אשר חיה עמו ומטפלת בו.רוב חולי אלצהיימר הם אנשים קשישים שסובלים תחילה מירידה ביכולות הקוגניטיביות שלהם כמו אובדן זיכרון, אובדן תחושה של זמן, אובדן הידיעה לגבי מיקום וכדומה, ובהמשך הם סובלים מירידה הדרגתית ביכולת התפקוד העצמאית, שאליה מתווספים התסכול, התקפי הזעם וההתנהגויות החריגות.
לחולי אלצהיימר מגיעות זכויות והטבות מגופים שונים במדינה וגם מקופות החולים בהן הם מבוטחים. הזכויות כוללות מתן טיפול תרופתי מתאים לחיים לצד המחלה, שיקום, פיזיותרפיה, מכשירי שיקום, ציוד ואביזרים. למידע נוסף – זכויות רפואיות לחולי אלצהיימרטיפול תרופתי בחולי אלצהיימר
מרבית חולי אלצהיימר מטופלים על ידי תרופות. אין ביכולתן של התרופות לרפא את המחלה, אך הן מייצבות את מצב החולים, מעכבות במידה מסויימת את התפתחות המחלה וגורמות להפחתה בסבלם ולעלייה באיכות חייהם ובאיכות חיי משפחותיהם.
אמנם הטיפול התרופתי הוא הטיפול העיקרי במחלה, אך מומלץ לשלבו עם חשיפת החולים לגירויים שונים כגון האזנה למוזיקה, יצירה, עבודות גינון ועוד גירויים חושיים שונים. התרופות למחלה ניתנות במסגרות קופות החולים על ידי רופאים גריאטריים או פסיכו-גריאטריים. משרד הבריאות משתתף בעלויות התרופות עבור הטיפול במחלה. התרופות מחולקות לקבוצות הבאות:- תרופות המעכבות פירוק של אצטיל כולין (נוירוטרנסמיטור שקשור לזיכרון, ליכולות קוגניטיביות ולערנות): מעלות את הרמה של האצטיל כולין במוח על ידי עיכוב של החומר שדואג לפירוקו. כך משתפרים תפקודי הריכוז והזיכרון של החולים וגם ההפרעות בהתנהגות מתמתנות. התרופות במשפחה זו שנמכרות בקופות החולים הן: "קוגנקס", "אקסלון" ו"אריצפט"
- תרופות "ממטנין" מווסתות גלוטמט (חומצה המסייעת להתרחשות תהליכים קוגניטיביים במוח): כאשר החומצה נמצאת בריכוז גבוה מדי היא גורמת לניוון תאי עצב וזהו אחד הגורמים לאלצהיימר. התרופות האלה גורמות לוויסות ריכוז החומצה, וכך הן מסייעות למוח במיומנויות כמו למידה וזיכרון ומונעות את ניוון תאי העצב.
- דונפזיל: התרופה מתמודדת עם הפרעות קוגניטיביות קלה ומונעת האצה של מחלת האלצהיימר.
- תרופות פסיכיאטריות: שימוש בתרופות אלו הוא חלק מהטיפול בחולים הסובלים בין היתר מבעיות התנהגות. התרופות מאפשרות לחולי אלצהיימר לחיות ללא ההתפרצויות האלימות והאגרסיביות, שהן חלק בלתי נפרד מתופעות המחלה (ראו גם: שירותי בריאות הנפש בקופות החולים).
שיקום חולי אלצהיימר
קופות החולים לא מממנות אשפוז סיעודי לתשושי נפש של חולי אלצהיימר, אלא המשפחות הן אלה המשתתפות בעלויות. קופות החולים מציעות מחלקות סיעודיות גריאטריות רבות בהן ניתן לאשפז את חולי האלצהיימר לצורך טיפול ושיקום, והמדינה מסייעת במימון האשפוזים על פי היכולות התקציביות של החולים או של משפחותיהם ועל פי קריטריונים מסוימים שנקבעו. מומלץ להיות מודעים לזכויות של החולים באלצהיימר על מנת להקל במידת האפשר לע החולה ועל משפחתו.
טיפולי פיזיותרפיה לחולי אלצהיימר
חולי אלצהיימר זכאים לקבל טיפולי פיזיותרפיה מטעם קופות החולים. את הטיפולים מעבירים פיזיותרפיסטים מומחים למחלת האלצהיימר.הטיפולים כוללים תרגולי הליכה במרחב פתוח או במרחב מצומצם, תרגילים לחיזוק שרירים למען שמירה על רמה תפקודית סבירה, תרגילים לשמירה על שיווי המשקל ועל היציבות על מנת למנוע סכנה של נפילות ושל פציעות בעקבותיהן, מתן ייעוץ לגבי פעולות מוטוריות- אלו סוגי פעילות נחוצים, מהי התדירות המומלצת ומהי רמת המאמץ הדרושה לגביהן. גם בני משפחותיהם של חולי האלצהיימר יכולים לקבל ייעוץ על ידי פיזיותרפיסטים לגבי טיפול נכון בחולה.
מכשירי שיקום ציוד ואביזרים
משרד הבריאות משתתף בעלויות של מכשירי שיקום שונים ואביזרים לצורך שיקום חולי האלצהיימר. המכשירים ואביזרי העזר כוללים בין היתר מכשירי הליכה, מכשירים אורתופדיים ועוד אביזרים רבים שנועדו לצורך התמודדות חולי האלצהיימר במהלך חייהם.ראו גם:
פיזיותרפיה בבית זכויות חולי סוכרת בקופות החולים