בחודש מאי האחרון הכריז בית המשפט שמעתה חובה לפרסם נתונים על איכות הטיפול בקופות החולים השונות בארץ, כך שמבוטחי קופות החולים יוכלו להסיק בעצמם איזו קופה הכי טובה להם ולמשפחתם. את הנתונים המבוקשים לא נקבל לפני מרץ 2012, אבל עצם העניין שהם יפורסמו סוף כך סוף, מהווה חצי נחמה.
תחילת המהלך
בשנת 2007 דרשה התנועה לחופש המידע ממשרד הבריאות להעביר את האינפורמאציה אשר נמצאת בדו"ח העוסק בפערים שבין קבלת השירות בקופות חולים שונות. משרד הבריאות לא הסכים למהלך זה.
מדובר על דו"ח המפרט השוואה בין שיעורי התמותה והתחלואה, שיעור הסובלים מהשמנת יתר וכיצד מטפלים בהם, שיעור האנשים שחוסנו, טיפול בסוכרת ועוד נושאים המהווים את לב ליבם של שירותי קופות החולים השונות. הדו"ח גם מתייחס למעקב הרפואי הניתן, האבחון וזמן מתן תחילת טיפול.אם למעשה, חוק ביטוח בריאות מעניק זכות לכל אחד לבחור את קופת החולים הכי טובה עבורו, איך בעצם נדע איזו קופה הכי טובה כאשר אין שום נתונים השוואתיים בנמצא ?
בשנת 2006 פורסם דו"ח של רופאים לזכויות אדם המעלה פערים בין הקופות השונות לבין האזורים השונים בארץ בהם הם נמצאים. למשל : בקופת חולים מכבי וקופת חולים מאוחדת בדרום, זמן ההמתנה ארוך יותר בתחום הזמנת רופאים מומחים. בקופת חולים כללית לעומת זאת, ממתינים יותר זמן באזור המרכז. כמו כן, נבדק זמן קבלת התור אצל גסטרואנטרולוג – חברי כללית באזור המרכז נאלצו להמתין אפילו יותר משלושה חודשים, באזור הצפון ההמתנה ארכה כשבועיים וחצי, במכבי עד חודש ובמאוחדת כבר לאחר שבוע.מדובר על חוסר שוויון בין הקופות השונות, וחוסר שוויון בין האזורים השונים בארץ, מה שמביא למחיר בחייהם של בני אדם, ברמת התחלואה והתמותה שלהם. לכל אלו ביחד יש מחיר סוציאלי לא קל. לפי הנתונים של שנת 2006, נתקבלה המסקנה כי קופת חולים מאוחדת טובה יותר בכמה פרמטרים.
איזו קופה הכי טובה וכיצד בוחרים ?
דעו לכם כי קופות החולים מנהלות מלחמה עיקשת על הפיכתכם ללקוחות שלהם. קופות החולים מציעות סוגים רבים של ביטוחים משלימים והמחירים בין הקופות השונות גם הוא שונה. על המבוטחים מוטלת האחריות לבדוק איזו קופה הכי טובה ואיזו קופה הכי משתלמת, ולהצביע ברגליים על מנת לצבור עוד כוח השפעה.שלא כמו בימים עברו, קל היום לעבור בין קופות החולים השונות וליהנות מהתחרות ביניהן , וזכות זאת כבר איננה שמורה רק לחברים חדשים. בארץ ישנם ארבעה סוגי קופות חולים : קופת חולים כללית, קופת חולים מכבי, קופת חולים המאוחדת וקופת חולים לאומית. כולן ללא יוצא מן הכלל חייבות על פי חוק לקבל כל אדם בעל אזרחות ישראלית ללא שום קשר לגיל ומצב בריאותי.
חשוב מאוד לבדוק היכן אתם מקבלים את הטיפול המקיף ביותר, המתאים ביותר לכם אישית, והמשתלם ביותר מבחינה כספית. כדאי לבדוק מהו אחוז ההשתתפות בקניית תרופות, רפואה אלטרנטיבית ומימון של טיפולים בחו"ל. כמו כן, יש לבדוק את איכות השירות. הכוונה היא לזמני המתנה בתור לרופא, איכותם של הרופאים המועסקים בקופה, ועד כמה קל לקבוע תורים. אנשים מבוגרים המתקשים בהליכה, יעדיפו קופת חולים אשר קרובה לבית.כפי שניתן לראות , לא קל להחליט איזו קופה הכי טובה, מה עוד שעדיין לא פורסמו נתונים עדכניים. האחריות לקביעת רמת הטיפולים בקופות החולים השונות, מוטלת על המבוטח, והיה וגילה שבקופת חולים אחרת ולא בזו שלו, ניתן טיפול טוב יותר מבחינתו, אין שום טעם להסס, ופשוט לעבור לקופת החולים הרצויה.
ראו גם: מרכז מול פריפריה בקופות החולים