מעבר קופת חולים הינו תהליך פשוט ולא כרוך בתשלום. אזרחי ישראל חייבים להיות רשומים באחת מקופות החולים, וזכאים לקבל שירותים רפואיים במסגרתן, בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי. בישראל קיימות ארבע קופות חולים- כללית, מכבי, לאומית ומאוחדת. כל אחת מחויבת לתת טיפול רפואי לכל מבוטחיה, בלי קשר למצב בריאותי או לגיל.
אדם רשאי לבחור לאיזו קופת חולים הוא רוצה להשתייך ובה לקבל את השירותים הרפואיים. רשות הבחירה נתונה לאזרחים, וקופות החולים לא יציבו תנאים ברגע קבלת מבוטחים אליהן.מעבר בין קופות החולים
אדם רשאי לבצע מעבר בין קופות החולים, כשהוותק בקופה ממנה הוא מעוניין לעבור, עומד על חצי שנה לפחות. קופת החולים החדשה, אליה המבוטח מבקש להצטרף, מחויבת לקבלו ללא הצבת תנאים. מן היום הראשון בו מצטרף המבוטח לקופת החולים החדשה, הוא רשאי לקבל את שירותים רפואיים הניתנים בסל הבריא.
כיום, בניגוד לעבר, חל איסור על קביעת מגבלות, כמו צבירת ותק או תקופת המתנה, בכדי לקבל שירותים רפואיים מסוימים. כשהמבוטח עובר בין קופת חולים אחת לשנייה, כל המידע הרפואי אודותיו יועבר מהקופה הראשונה לזו החדשה, אך הקופה הראשונה רשאית לדרוש תמורה בגין העברת החומר הרפואי, מכיוון שתיקים רפואיים של מבוטחים נחשבים לרכושה.תהליך המעבר בין קופות החולים
מבוטחי קופות החולים יכולים להגיש את בקשת המעבר בכל עת שירצו במהלך השנה, אך תהליך המעבר בין הקופות מתבצע בתאריכים מסוימים בלבד- ארבע פעמים בשנה.
תאריכי המעבר חלים בכל שנה באחד בינואר, באחד באפריל, באחד ביולי ובאחד באוקטובר. לצורך המעבר המבוטח ייגש לבנק הדואר ויגיש בקשת מעבר. המעבר כרוך בתשלום.תקופות המעבר בין קופות החולים נקבעות לפי תאריכי הגשת הבקשה:
- במידה והבקשה הוגשה בין התאריכים 16.9 ל-15.1, המעבר יהיה בתוקף ב-1.1.
- במידה והבקשה הוגשה בין התאריכים 16.11 ל-15.1, המעבר יהיה בתוקף ב-1.3.
- במידה והבקשה הוגשה בין התאריכים 16.1 ל-15.3, המעבר יהיה בתוקף ב-1.5.
- במידה והבקשה הוגשה בין התאריכים 16.3 ל-15.5, המעבר יהיה בתוקף ב-1.7.
- במידה והבקשה הוגשה בין התאריכים 16.5 ל- 15.7, המעבר יהיה בתוקף ב-1.9.
- במידה והבקשה הוגשה בין התאריכים 16.7 ל- 15.9, המעבר יהיה בתוקף ב-1.11.
ההרשמה לקופות החולים החדשות תתבצע בתאריך המעבר הקבוע, מבין ארבעת המועדים, והוא יהיה מיד לאחר שהמעבר נכנס לתוקף, לפי הרשימה למעלה.
לדוגמה, מבוטח שהגיש בקשה עד לתאריך 15.11, ירשם לקופת החולים החדשה ב-1.1 שאחריו. תקופת ההמתנה בין המעברים יכולה להיות מחודש וחצי עד לשלושה חודשים וחצי.ביטול המעבר בין קופות חולים
את הודעת המעבר יכול המבוטח לבטל עד 45 ימים בטרם הגיעה תקופת המעבר. למשל, מבוטח שמעוניין לבטל את המעבר שיתבצע ב-1.1, יגיש את הבקשה עד ל-15.11, וכן הלאה, בהתאם לרשימה. כשמבוטח מגיש בקשה לביטול המעבר, הוא חוזר לקופת החולים אליה השתייך.
במידה והוגשה בקשת ביטול, אך המבוטח מעוניין להגיש בקשה נוספת, ביטוח לאומי ידחה את המעבר בחצי שנה. במקרה שבו מבוטח לא הודיע בזמן על הביטול, והמעבר לקופה החדשה נכנס לתוקף, הוא רשאי להגיש בקשה נוספת, ובתנאי שהשתייך לקופה במשך שנה אחת לפחות.תאריכי הגשת הבקשה לביטוח המעבר:
- בקשת ביטול לצורך מעבר ב-1.1, יש להגיש עד ה-15.11.
- בקשת ביטול לצורך מעבר ב-1.3, יש להגיש עד ה-15.1.
- בקשת ביטול לצורך מעבר ב-1.5, יש להגיש עד ה-15.3.
- בקשת ביטול לצורך מעבר ב-1.7, יש להגיש עד ה-15.5.
- בקשת ביטול לצורך מעבר ב-1.9, יש להגיש עד ה-15.7.
- בקשת ביטול לצורך מעבר ב-1.11, יש להגיש עד ה-15.9.
לאחרונה, נוספה דרך חדשה לעבור בין קופות החולים באמצעות אתר הביטוח הלאומי. לפרטים נוספים הקליקו כאן.
ראו גם: איזו קופה הכי טובה? מרכז מול פריפריה בקופות החולים