כאשר הכליות בגוף האדם חדלות מלתפקד יש למצוא בדחיפות טיפול שימיר את פעולת הכליות. ללא פעולות הכליות; פינוי חומרי הפסולת ואיזון המלחים שבדם, מצב החולה ידרדר עד כדי מוות.
הליך הדיאליזה מציע פתרון בצורת סינון דמו של החולה וניקויו מחומרים, שעלולים להפוך רעילים עבורו.כיום קיימים שני טיפולי דיאליזה הנחשבים יעילים באותה המידה. הבחירה באחד מהם תלויה בתנאים שונים כמו תנאי חייו של החולה, גילו, ומצב הכליות שלו.
סוגי טיפולי הדיאליזה
סוג הטיפול הראשון נקרא המודיאליזה, והוא מבוצע למעשה מחוץ לגוף החולה, ביחידה מיוחדת בבית החולים או במכון דיאליזה. לפני תחילת ההליך יוצרים בניתוח פיסטולה תת-עורית על מנת להרחיב את כלי הדם, כך שלאחר מכן ניתן לחבר דרך קטטר את החולה למכונה המסננת את דמו ומחזירה אותו לגופו.הליך ההמודיאליזה אורך בקירוב ארבע שעות ויש לבצעו שלוש פעמים בשבוע. על אף שאת ההליך מלוות תחושות חולשה ואי נוחות, הוא נחשב יעיל כיוון שניתן לבצע הפסקות בין טיפול לטיפול.
טיפול אפשרי נוסף הוא דיאליזה פריטוניאלית. הליך זה מתבצע מידי יום, באופן ידני או בעזרת מכונה, ובמסגרתו הדם מסונן בגוף החולה עצמו. קטטר מוחדר לתוך חלל הבטן ודרכו מוזרמת תמיסה מיוחדת בשם דיאליזט. חומרי הפסולת מסתננים מזרם הדם אל התמיסה, שמנוקזת דרך הקטטר.בשיטה זו החולה מסוגל לשמור על אורח חיים רגיל למדי. כמו כן, היא נחשבת למתונה ועדינה יותר מאשר ההמודיאליזה. דיאליזה פריטוניאלית, או צפקית, יכולה להתבצע באופן ידני על ידי החולה (CAPD), בין 4 ל-5 פעמים ביום, מידי יום, כאשר מחליפים את התמיסה כל כמה שעות. אפשרות נוספת לטיפול מתבצעת דרך מכונה אוטומאטית (CCPD) במהלך הלילה. הליך זה נמשך בין 10 ל-12 שעות, כאשר אצל רוב החולים הנוזל מוחזק בחלל הבטן במהלך היום.
זכויות מטופלי הדיאליזה בקופות החולים
בישראל, כל עלויות הדיאליזה מכוסות על ידי שירותי הבריאות בארץ, דהיינו ביטוח הבריאות הממלכתי, ללא השתתפותו של החולה, בכך נכללים גם ביקורים אצל הרופא. מטופלי הדיאליזה נחשבים על פי חוק זה לחולים כרוניים ועל כן זכאים גם להנחות בדמי השתתפות עצמית, או לפטור מתשלום על קניית תרופות.בכל קופת חולים ישנה תקרה מסוימת לסכום ההשתתפות העצמית, המחושב לפי חישוב רבעוני:
- קופת חולים לאומית – 265 ש"ח לחודש.
- קופת חולים מאוחדת – 300 ש"ח לחודש.
- מכבי שירותי בריאות – 273 ש"ח לחודש.
- קופת חולים כללית – 259 ש"ח לחודש.
חולה אשר נוסע לטיפול דיאליזה במכון או בבית החולים (לא לביקורת במרפאה) זכאי להשתתפות של 100% מהוצאות הנסיעה באוטובוס, ול-50% מהוצאות הנסיעה באמבולנס או במונית.
על המטופל לפנות למזכירות הסניף בקופת החולים ולמסור אישור על מתן טיפולי הדיאליזה וההסעות הדרושות לשם כך. כמו כן, עליו למסור אישור חודשי על הנסיעות ועל תאריכי הטיפולים ולהביא כרטיס נסיעה או קבלות מהמונית או מהאמבולנס. בנוסף לכך, מטופלי דיאליזה פטורים מתשלום עבור טופס 17 (טופס הפניה לבדיקה אצל רופא, במכון, במרפאה וכו'). מטופלים אשר ירצו לעבור את טיפולי הדיאליזה בחו"ל, יוכלו לקבל, בהצגת קבלות, החזר בגין השתתפות בתשלום הוצאות הטיפולים. לסיכום, יש לזכור שהחולה צפוי לעבור קשיים במהלך תקופת טיפולי הדיאליזה. התמצאות בזכויותיו הרפואיות והכרת שירותי קופות החולים יוכלו להקל עליו ועל משפחתו בזמן זה.