אחת המגבלות העיקריות העומדות בפני בני גיל הזהב או אנשים בעלי מוגבלות פיזית, היא הקושי שלהם להגיע ממקום אחד לאחר בקלות ובמהירות. קושי זה, נובע מחולשה טבעית של הגוף, ממחלות שונות או עקב נכות או מצב סיעודי.
על מנת לאפשר לשייכים לאוכלוסייה זו, להגיע (כמעט) לכל מקום אליו הם חפצים, עומדות בפניהם מספר אפשרויות, כאשר במאמר זה, נדון רק באמצעי הניידות הממונעים, הכוללים את הקלנועיות ואת כסאות הגלגלים החשמליים.
מה ההבדל בין אמצעי הניידות הללו, מי הוא קהל היעד שלהם, והאם קופות החולים משתתפות במימונם? על כך במאמר זה.הקלנועית – קטנה, חכמה ונוחה
קלנועית היא מעין כלי רכב, הכולל שלושה או ארבעה גלגלים. הקלנועית מיועדת בעיקר לקשישים המסוגלים להניע את איברי גופם, אך מתקשים מפאת חולשה או חולי, להשתמש בהם באופן ממושך לצורך הליכה. על מנת לנהוג על גבי קלנועית אין צורך ברישיון נהיגה, למרות שהיא מונעת על ידי מצבר חשמלי.
גודלה של הקלנועית הוא כמטר אחד, והיא כוללת כסא נוח לישיבה, מוט / כידון המשמשים לשליטה על הקלנועית, וכן, סלי נשיאה /משטח אחסנה.כסא גלגלים ממונע
כסא גלגלים ממונע הוא כסא גלגלים מיוחד אשר אליו חיברו מצבר /מנוע, המאפשר שימוש באמצעי הניידות, מבלי להניע באופן ידני את הגלגלים עצמם. כסא גלגלים זה, מיועד הן לקשישים והן לנכים, המתקשים בהנעת פלג גופם התחתון או העליון אך יכולים להפעיל את זרועותיהם.
כסאות גלגלים ממונעים כבדים באופן משמעותי מאשר כסאות גלגלים רגילים, והם כוללים מושב מסיבי, המונח על גבי מצבר חשמלי. השימוש בכסא הגלגלים הממונע, הוא באמצעות מוט היגוי המונח על אחת מידיות הכסא, כאשר אין צורך ברישיון נהיגה.כסא גלגלים ממונע מול קלנועית
גם קלנועית וגם כסא גלגלים ממונע, תפקידם הוא להציע למשתמשים חופש וניידות. ההבדל העיקרי בין שני האמצעים, נובע מטווח התנועה שלהם, דהיינו, אם כסא גלגלים ממונע מיועד בעיקר לתנועה בתוך הבית או לאזורים שסביבו, הקלנועית אינה מיועדת לנסיעה בתוך מבנים, אלא, לנסיעה בין מקומות המרוחקים זה מזה מספר קילומטרים.
להלן מספר הבדלים נוספים בין קלנועית וכסא גלגלים ממונע:מספר נוסעים
קלנועית: אחד או שניים.
כסא גלגלים ממונע: אחד.גיל הנוסעים
קלנועית: החל מגיל 16. כסא גלגלים ממונע: מתאים גם לילדים.טווח תנועה (עד לטעינה)
קלנועית: עד 60 ק"מ (בדגמים מסוימים). כסא גלגלים ממונע: מקסימום עד 30 ק"מ.מהירות מירבית
קלנועית: עד 20 קמ"ש (חשוב לציין כי החוק אינו מתיר נסיעה מעבר ל-12 קמ"ש). כסא גלגלים ממונע: עד 8 קמ"ש.משקל נשיאה
קלנועית: עד 250 ק"ג לקלנועית זוגית, ו-160 ק"ג לקלנועית יחד. כסא גלגלים ממונע: בין 115-135 ק"ג.משקל עצמי
קלנועית: 40 ק"ג עד 160 ק"ג. כסא גלגלים ממונע: 50 ק"ג ומעלה.מחיר
קלנועית: בין 12,000 ל- 19,000 ש"ח. כסא גלגלים ממונע: בין 14,000 ל- 35,000 ש"ח. האמור לעיל, תפקידו לסייע למעוניינים, לבחור מהו אמצעי הניידות העדיף להם: קלנועית או כסא גלגלים ממונע. חשוב לדעת, כי מלבד ההבדלים שצוינו לעיל, יש לשני האמצעים קריטריונים משותפים רבים, למשל, את שניהם ניתן לקפל בנוחות בכדי להכניס לרכב (בדגמים מסוימים), שניהם מגיעים בשלל צבעים ודגמים, שניהם דורשים הטענה לאחר שימוש ממושך והמחיר של כל אחד מהם, עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים.מימון קלנועית / כסא גלגלים ממונע
משרד הבריאות משתתף במימון רכישת כסא גלגלים ממונע בכ-75% מערכו, ובתנאי לעמידה בתנאים מסוימים כגון:- הגשת דו"ח רפואי או סיעודי מרופא מומחה.
- המלצת פיזיותרפיסט / רופא בעיסוק כי אכן יש צורך בכסא גלגלים.
- דו"ח סוציאלי.
- הגשת הצעות מחיר.