קולונוסקופיה היא אחת מתוך מגוון בדיקות אותן מבצע רופא גסטרואנטרולוג כאשר יש תסמינים שונים המעידים על בעיות רפואיות שונות הקשורות למערכת העיכול התחתונה למשל כאשר ישנם כאבי בטן לא מוסברים, דימומים באזור פי הטבעת, בעיות כרוניות ביציאות, אנמיה קשה ועוד.
מהי בדיקת קולונוסקופיה? ומה ניתן לאבחן באמצעותה?
בדיקת קולונוסקופיה היא בדיקה קצת לא נעימה במהלכה מחדיר הרופא צינור מיוחד הנקרא קולונוסקופ, צינור דק המכיל בקצהו מצלמה קטנה המאפשרת לראות מה קורה בדרכי העיכול התחתונות. באמצעות הקולונסקופ ובמידה ויש צורך ניתן גם לטפל בבעיות שונות ואף לקחת ביופסיה תוך כדי הבדיקה. כאשר אדם סובל מבעיות שונות כמו למשל שלשולים או עצירות על בסיס קבוע, דימומים לא מוסברים מאזור פי הטבעת, אנמיה חמורה, או כאשר עשה בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה שהעלתה ממצאים הדורשים בירור נוסף, הבדיקה מסייעת לרופא לבחון האם ישנה בעיה פיזיולוגית אשר גורמת לאותן תופעות. זוהי בדיקה חשובה למשל לזיהוי מוקדם של סרטן המעי הגס.היכן נערכות בדיקות קולונוסקופיה?
בדיקות קולונוסקופיה מבוצעות על ידי רופא גסטרואנטרולוג ובהתאם להחלטה שלו. זוהי בדיקה המוצעת ומבוצעת על ידי כל קופות החולים השונות, מכבי, מאוחדת, כללית ולאומית. ישנם הבדלים בין קופות החולים מהבחינה של מי המבוטחים הזכאים לבדיקה ועל סמך איזה תסמינים או סיבות, האם הבדיקה כרוכה בהשתתפות עצמית או שהיא מתבצעת ללא עלות, האם היא מתקיימת במתקן של קופת החולים או במכון שבהסדר, האם אפשר לבחור את הרופא אשר מבצע את הבדיקה או שזה נעשה באופן אקראי בהתאם למכון גסטרו בו מבוצעת הבדיקה.
האם נדרשות הכנות מיוחדות לפני בדיקת קולונוסקופיה?
לפני בדיקת קולונוסקופיה ישנו תהליך מובנה ומסודר של הכנת המעי הגס לבדיקה עצמה. התהליך מיועד לרוקן את המעי הגס בצורה טובה כדי שאפשר יהיה לראות במהלך הבדיקה את דופן המעי בצורה ברורה מבלי לפספס דברים. הוראות ההכנה שונות בין המכונים והרופאים ויש לקבל מהרופא שמבצע את הבדיקה את ההנחיות המדויקות. ההכנה יכולה לכלול הפסקה של תרופות מסוימות או שינוי חלקי בנטילה של התרופות הקבועות של האדם במידה והוא אכן נוטל תרופות מרשם, מדובר גם על הפסקה של תוספי תזונה טבעיים. בין יתר ההכנות יש גם שינוי תזונתי של 72 שעות טרום הבדיקה, תזונה אשר תומכת בניקוי יסודי של המעי.כיצד נערכת הבדיקה בפועל?
משום שמדובר בבדיקה בה מחדירים צינור דרך פי הטבעת והמעי הגס בדיקת הקולונוסקופיה מתבצעת כאשר המטופל לבוש בחלוק של בית החולים בלבד ללא תחתון. הבדיקה מבוצעת לאחר שהמטופל קיבל תרופת הרגעה שעוזרת לו להיות רגוע, משוחרר יותר ורפוי יותר ולעבור את הבדיקה בצורה נעימה ונינוחה יותר. המטופל שוכב על צדו השמאלי כאשר ברכיו מכופפות לכיוון החזה והרופא מחדיר את צינור הקולונסקופ בזהירות דרך פי הטבעת ומתקדם דרך המעי הגס ועד תחילת המעי הדק, בזמן התהליך הוא מתבונן במסך המציג את מה שמראה המצלמה אשר נמצאת בקצהו של הצינור. במידת הצורך יכול הרופא להחדיר אביזרים נוספים דרך צינור הקולונסקופ למשל לדגום ביופסיה או לכרות פוליפ בו הוא נתקל בדרך.
כאשר הרופא מסיים את הבדיקה הוא מוציא את הצינור בזהירות והאדם עובר לחדר התאוששות למשך כשעה עד אשר מתפוגגת השפעת החומר המרגיע, לאחר מכן משוחרר האדם לביתו כאשר אסור לו לנהוג או להפעיל מכשירים מסוכנים במשך 12 שעות. במידה וב- 48 השעות שלאחר הבדיקה חווה האדם כאבי בטן, חום או דימום משמעותי מפי הטבעת עליו להתייעץ עם הרופא.אולי יעניין אותך גם:
זכויות החולים בקרוהן ובקוליטיס בקופות החולים בישראל