תביעות הסובבות סביב הענקת פיצויים בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מעישון אינן נושא חדש, אך לאחרונה הנושא עלה שוב לכותרות המקומיות.
זאת בגלל סכסוך של קופת חולים כללית עם בית המשפט העליון בנוגע לדחיית תביעה של הכללית לגבי מתן פיצוי לחולים. העליון דחה תביעה על מיליארדי שקלים, שהכללית טוענת כי מגיעים לה כפיצוי על עלויות גבוהות של טיפול במעשנים. הכללית טוענת כי נוצר מצב שבו גורמים מזיקים מקבלים בפועל פטור מפיצוי הציבור על נזקים שגרמו לו.
הליך משפטי בן 13 שנה
ההליך המשפטי בין קופת חולים כללית למדינה ומערכת המשפט נמשך לא פחות מאשר 13 שנים. גם בסיום לכאורה של הפרשה, הכללית לא מוותרת ומנסה לפתוח את הנושא באמצעים שונים.באוגוסט 2011 הכללית הגישה בקשה לבג"ץ לקיומו של דיון נוסף בעניינה בהרכב שופטים מורחב. התביעה של קופת חולים כללית כלל אינה נגד המדינה אלא נגד יצרניות ויבואניות הסיגריות בישראל – אלא שכעת מוקד הסכסוך הא מול מערכת המשפט בשל דחיית התביעה.
התביעה נוגעת להענקת פיצוי לקופת חולים כללית, ועקב כך גם ליתר קופות החולים, עבור נזקים שספגו בעקבות עלויות טיפול בחולים במחלות הקשורות לנזקי העישון. הקופה טוענת כי חובתה היא לטפל בחולים, אך הגורם להיווצרות המחלות השונות הוא נזקי עישון ולכן על החברות הרלבנטיות לפצות אותה על העלויות הכבדות.טענות קופת החולים היא כי דחיית התביעה גורמת לנזקים פיננסיים אדירים על מערכת הבריאות הציבורית, וכי הנזקים שנגרמו כתוצאה מהתנהלות כלכלית של החברות הנתבעות ישארו בלי שנגבה עבורם פיצוי הולם. כמו כן, הכללית טוענת כי דחיית תביעתה תגרום לגל אדיר של תביעות פרטיות של חולים במחלות הקשורות לנזקי העישון שידרשו לקבל פיצוי מחברות הסיגריות.
מקור העניינים המשפטיים
בשנת 1998 קופת חולים מכבי שירותי בריאות פתחה בתביעה שמהותה הוצאות כספיות כבדות שנגרמות כתוצאה מעישון של מבוטחיה, זאת כאשר חברות הסיגריות ממשיכות בפעילותן ובפרסום מוצריהן למרות שידוע על הנזקים הכבדים המקושרים לעישון.בנוסף, ב-1999 ביהמ"ש המחוזי בירושלים קיבל תביעה נגד יצרניות ויבואניות הסיגריות, שמשמעותה הייתה הענקת פיצוי עצום בהיקף של כ-7.6 מיליארד ש"ח לקופות החולים. החברות הנתבעות ערערו וטענו כי קופות החולים אינן ניזוקות ישירות מפעילות העישון והסיגריות וכי הן מיטיבות נזק בלבד – הגורמים שמפצים את החולים על מצבם ומעניקים להם טיפול. כל שחברות הסיגריות טענו הוא שעל קופות החולים להוכיח את אחריותן של החברות לנזקים ואת העלויות המדויקות עבור כל חולה וחולה, דרישה בלתי אפשרית כמובן.
דחיית התביעה בעליון
תביעת קופות החולים, ובראשן הכללית, בבית המשפט העליון נבעה לא מהתעלמות מהקשר של חברות הסיגריות לנזקים הרבים של העישון, אלא מתוך פרשנות מקצועית של החוק ומשמעותו. שופטי העליון כתבו כי קופות החולים לא הציגו נתונים לגבי נזקים ספציפיים למבוטחים, ואין פירוט לגבי אופן הפרת האחריות של חברות הסיגריות ומהות הנזק שנגרם לקופות. לכן, מתוקף היותן של קופות החולים מיטיבות נזק אין מקום להענקת פיצוי ישירות להן.קופת חולים כללית טוענת מצידה ובאמצעות עורכי דינה כי העליון מתעלם מחלקים של דני הנזיקין בישראל וכי הפסיקה סותרת עקרונות ביטוחיים של פיהם פועלות הקופות בישראל. הטענה היא שהעליון בחן את קופות החולים כפי שבוחנים חברות ביטוח וזהו אינו המצב.
הכללית טוענת טענה מדאיגה; פסק הדין מאפשר לגופים אשר גורמים נזקים לאנשים רבים מדי מכדי שניתן יהיה לזהותם ספציפית. חברות הסיגריות חומקות מעונש ומפיצוי עבור הנזקים הללו, משמעות שאם תתממש, תהיה בעלת השלכות קשות את הצדק בישראל. בין אם יוגשו כעת אלפי תביעות פרטיות של מעשנים הדורשים את הזכויות והפיצויים המגיעים להם, ובין אם לא, מדובר על נושא סבוך ומורכב מאוד שדנים בו בערכאות משפטיות במדינות רבות בעולם. נזקי הסיגריות ברורים כיום, אולם הטלת האחריות על חברות הסיגריות אינה פשוטה כפי שעשוי להיראות.