מזה מספר שנים עומדת תלויה הצעה לרפורמה במתן שירותי בריאות הנפש במדינה. הרפורמה נתקלת בהתנגדויות רבות, בעיקר מצד אנשי מקצועות בריאות הנפש, ועדיין לא לגמרי ברור מתי תכנס לתוקף, כמה זמן תמשך הטמעתה, ומה יהיו השלכותיה.
העקרון הבסיסי העומד מאחורי הצעת הרפורמה הוא העברת שירותי בריאות הנפש מאחריות משרד הבריאות לאחריותן של קופות החולים. כיום רב שירותי בריאות הנפש הציבוריים הניתנים בחינם נעשים במרפאות של משרד הבריאות הפזורות ברחבי הארץ. בעתיד אמורות קופות החולים להפעיל מרפאות אלה.אך גם היום, לפני יישום הרפורמה, מציעות קופות החולים השונות שירותי בריאות נפש עבור מבוטחיהן. שירותי בריאות הנפש בקופות החולים ניתנים בחינם בחלק מהמקרים, בחלקם בהשתתפות עצמית, ולעיתים זה תלוי בסוג הביטוח המשלים אותו מחזיק המבוטח.
מכבי שירותי בריאות
מכבי שירותי בריאות מציעה למבוטחיה טיפולים של פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאלים ופסיכותרפיסטיים כמו גם טיפולים פסיכיאטריים והערכות פסיכולוגיות או פסיכיאטריות. הטיפולים מיועדים בעיקר למבוטחים החשים צורך בתמיכה (חולים מגיעים בדרך כלל לטיפולים דרך מרפאות בריאות הנפש של משרד הבריאות), בעלי קשיים רגשיים או משפחתיים. הטיפולים ניתנים אצל מטפלים עצמאיים שעובדים בהסדר עם קופת החולים.הקופה מעבירה למבוטחים המעוניינים רשימה של מטפלים במקצועות השונים באיזורים שונים בארץ, והמבוטח יכול ליצור איתם קשר באופן עצמאי. המטפל אליו נעשתה הפנייה צריך לקבל אישור מהמרפאה המחוזית לבריאות הנפש על מנת להתחיל בטיפול.
שירותי בריאות כללית
גם בקופת חולים כללית ניתנים שירותי בריאות נפש למבוטחים, כאשר יש הבדל בין המבוטחים בביטוח הרגיל, לאלה שרכשו ביטוחים משלימים. הקופה מפעילה מספר מרכזים לבריאות הנפש הנקראים "נועם" ומעסיקים פסיכולוגים, עובדים סוציאלים קליניים ופסיכיאטרים.הפנייה למרכזים אלה לא מצריכה כל הפנייה, והטיפולים מתקיימים בתשלום חלקי על פי סוג הביטוח. בנוסף, מקיימת הקופה הסדרים עם פסיכולוגים ותחנות פסיכולוגיות פרטיות המעניקים טיפולים פרטניים, קבוצתיים ומשפחתיים. המבוטחים משלמים סכומים מופחתים למטפל באופן פרטי, או לחלופין- משלמים מחיר מלא עבור הטיפול ומקבלים זיכויים מהקופה לאחר מכן. מספר הטיפולים המתאפשר לכל פונה תלוי בגילו. מבוגרים זכאים לכ-40 פגישות בשנה, ולילדים המספר גבוה במקצת.
בנוסף, שירותי בריאות כללית מפעילה בתי חולים פסיכיאטריים המשרתים את כלל הציבור, וגם את מבוטחי הקופה ללא צורך בתשלום (למשל, מרכז רפואי גהה).קופת חולים לאומית
בדומה לקופות האחרות, מאפשרת קופת חולים לאומית סדרה מוגבלת בזמן של טיפולים אצל פסיכולוגים ועובדים סוציאליים הנמצאים בהסדר עם הקופה. הקופה אינה מעסיקה פסיכיאטרים מטעמה, אך מבוטחי הביטוחים המשלימים (כסף וזהב) יכולים לקבל הפנייה לפסיכיאטר בהסדר, ולקבל החזר של עד 80% מעלות המפגשים, עד 3 מפגשים בשנה. מספר הטיפולים המוצע לילדים המבוטחים בקופה הוא כ-24, כאשר ילדים צעירים יותר יכולים לחדש את מספר הטיפולים מידי שנה, ואילו מבוגרים זכאים למספר פגישות זה פעם אחת בחייהם.
פניות כלליות
מבוטחי כל קופות החולים יכולים למעשה לעשות שימוש בשירותי בריאות הנפש המוצעים על ידי משרד הבריאות.על מנת לקבל שירותים אלה (הכוללים טיפולים רגשיים פרטניים הניתנים על ידי פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאלים קליניים ופסיכותרפיסטים), ניתנים במרפאות הפזורות ברחבי הארץ- בחינם. הקושי עם שירותים אלה הוא התור הארוך בו נאלצים הפונים להמתין, לעיתים מספר חודשים. הפתרונות שמציעות קופות החולים מאפשר לזקוקים לטיפול לקצר את התור, ולקבל טיפול באופן מיידי כמעט, על פי צרכיהם. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שכל קופות החולים מגבילות בצורה זו או אחרת את מספר הטיפולים המוענקים במחיר מוזל או בחינם למבוטחיהן, וכן שבכל זאת מדובר בעלות שלא ניתן להתעלם ממנה.