חיל הרפואה, אשר העביר לפני כשמונה חודשים את הסמכות הרפואית על חלק מחיילי צה"ל (אלה המשרתים בבסיס הקריה ובבסיס תל השומר) לידי קופות החולים ("לאומית" ו"מאוחדת"), בא בדרישה להפחית את מספר ימי המחלה שיכולים להעניק רופאי קופות החולים לחיילים.
הדרישה היא להפחית את הכמות מ-14 ימים ל-6 בלבד. על כן, קופות החולים נדרשות כעת לנקוט באמצעים אחרים ולהפעיל שיקולי דעת רחבים יותר בנושא מתן גימלים לחיילים.
כאשר נשאלו החיילים בנוגע לגימלים מקופות החולים, הם טענו כי הרופאים עצמם מציעים את מתן ימי המחלה, ואף שואלים אותם לכמה גימלים הם זקוקים. כאן עלה החשש כי מדובר ב"פרצה" מסוימת, שאם לא תתוקן לא יהיו לה גבולות.מטרת העברת הסמכות
צה"ל העביר את הסמכות הרפואית על בריאות חיילי בסיס הקריה ובסיס תל השומר מחיל הרפואה אל קופות החולים במטרה להפחית מהעומס שישנו על רופאי הצבא בבסיסים עורפיים לטובת היחידות הקרביות, שבהן חסרו רופאים ביחס לחיילים המשרתים. כל ארבע קופות החולים יצאו למכרז, כאשר אלה שזכו הן קופת חולים "לאומית" וקופת חולים "מאוחדת". החיילים יוכלו לבחור בעצמם לאיזו קופה להשתייך.
הצבא פעל בדרך זו בכדי לנסות ולשפר את השירות הרפואי ללוחמים הקרביים, כמו גם כדי להפחית את העומס על הרופאים המטפלים בגדודים. צה"ל העביר את כל האחריות הרפואית על בריאות החיילים מידי חיל הרפואה לידי קופות החולים, על כל המשתמע מכך: בדיקות רפואיות, אבחונים, טיפולים וכמובן מתן גימלים.בינתיים, במהלך שמונת החודשים מאז החלה התכנית, עדיין לא הושגה המטרה במלואה, כיוון שהרופאים שעובדים ביחידות העורפיות לוקחים חלק בהנהלה אשר מפקחת על התכנית.
צה"ל עורך בכל תקופה סקרי דעת קהל בקרב החיילים, מהם עולה כי שביעות הרצון שלהם עלתה באופן משמעותי מאז שהחלה התכנית לפעול. החיילים דיווחו כי היחס והטיפול שהם מקבלים השתפר במידה ניכרת.התערבות חיל הרפואה
מאז שהחלה התכנית, מפקדי צה"ל דואגים מכמות הגימלים אשר ניתנת לחיילים על ידי הרופאים. חיל הרפואה דרש לפתוח את ההסכם שנחתם בין הצבא לקופות החולים ולצמצם באופן משמעותי את כמות הגימלים.
כעת, רופאי קופות החולים יכולים לתת 6 ימי גימלים בלבד, כאשר הם יתחלקו ל-3 ימים והארכה ל-3 ימים נוספים, במקום 14 ימים שחולקו ל- 7 ימים ועוד 7 ימים במידה וצריך להאריך את תקופת המחלה.תכניות לעתיד
בחודש ינואר הקרוב התכנית אמורה להתרחב וחיילים מבסיסים נוספים ממרכז הארץ יעברו לאחריות של קופת חולים "כללית" ושל קופת חולים "מכבי".
צה"ל הפיק לקחים מהשלב הראשון של התכנית, כאשר הלקח המרכזי היה הכמות הרבה של הגימלים שניתנה לחיילים, וכעת רק יחידות מסוימות בצבא יעברו לידי קופות החולים בהתאם לאופי בו הן פועלות ובהתאם לכוח האדם שלהן.