כימותרפיה זו צורת טיפול מקובלת באנשים, חולים אשר מאובחנים עם סרטן לסוגיו השונים. לא בכל סוג של סרטן כימותרפיה תינתן כטיפול קו ראשון ולא תמיד היא תהיה הטיפול היחיד. במצבים שונים ניתן הטיפול ביחד עם טיפולים נוספים, שנועדו להקטין את תופעות הלוואי או לשפר את סיכויי ההחלמה. ואלה העובדות שכדאי לדעת על כימותרפיה בכלל ועל טיפולים כימותרפיים בישראל.
היכן ניתנים טיפולים כימותרפיים בישראל?
טיפולים כימותרפיים ניתנים במרבית בתי החולים בארץ, אשר בהם קיימות מחלקות אונקולוגיות. מטרת הטיפל היא להשתמש בחומרים כימיים חזקים, שפועלים בממוקד על תאי סרטן. תאי סרטן אלה תאים שמתחלקים ומתרבים במהירות גבוהה. מכיוון שחלק מתאי הגוף הבריאים גם כן מתחלקים בצורה מהירה, עשויות תרופות כימותרפיות להשפיע גם עליהם. לדוגמא, זו הסיבה שטיפולים כימותרפיים שנעשים בבתי החולים השונים בארץ עשויים להביא לתופעה ידועה של נשירת שיער. הנקודה החשובה היא שהכימותרפיה יודעת לחסל את תאי הסרטן והיא עושה את זה בצורה טובה. לעיתים, הטיפול ישיג הפוגה במחלה ולא ריפוי. כלומר, טיפול מסוג זה עשוי למנוע גידול נוסף של הסרטן ומניעת גרורות. לפי הצורך, משלבים את הטיפול עם טיפולים נוספים להגברת היעילות.כיצד ניתנים טיפולים כימותרפיים בישראל? ואיך זה עובד בפועל?
טיפולים כימותרפיים הינם בעלי השפעה חזקה הן על הגידול והן על תאים בריאים. במהלך הטיפול נקבעות תקופות שבהן מקבל החולה את התרופות הכימותרפיות ולאחר מכן תקופה מדודה של זמן להתאוששות. לעיתים, נדרש ריווח של הטיפולים, על פי מצב המטופל ותוצאות הבדיקות השונות.
טיפול כימותרפי יכול להתבסס על כמה מנגנונים, שונים או משלימים. תרופות מסוימות פשוט עוצרות את יכולת התאים החולים להתחלק. תרופות אחרות חוסמות את מקור ה"מזון" של הסרטן (לדוגמא חסימת גישה להורמונים). יש גם תרופות שגורמות לתאים להתחסל "מעצמם" בתהליך שנקרא אפופטוזיס.אילו סוגים מקובלים של טיפולים כימותרפיים קיימים בישראל?
מעבר לשמות המסחריים של התרופות הכימותרפיות השונות, כדאי לדעת שיש כמה אסכולות או יותר נכון לומר אפשרויות, של טיפולים כימיים בארץ. הבחירה נעשית במידה רבה בהתאם לסוג הסרטן ולאור טיפולים קודמים שנעשו, בהתאם למחלות רקע אחרות. סוג אחד של טיפול כולל כימותרפיה בלבד. לעיתים אפשר בצורה כזאת לנצח את הסרטן אך לא תמיד. אפשרי כי סוג זה של טיפול יביא להצטמקות משמעותית של הגידול אך לא להיעלמותו. במצב כזה, אפשר להתייחס לגידול כאל גידול קטן שאפשר להסיר בניתוח. קיימת גם גישה אחרת שעשויה להתאים. ישנם אונקולוגים בארץ (וכמובן גם בעולם) שממליצים לחלק מהחולים שהחלימו מסרטן על ידי הסרת הגידול, לקבל גם טיפולי כימותרפיה. מטרת הטיפול היא לחסל שאריות של הגידול שלא התגלו או כאלה שנחשבים קטנים מדי ולא היה ניתן להסיר בניתוח שבוצע להסרת גידול מרכזי. ראוי לציין כי חולה סרטן שמקבל טיפולים כימותרפיים בישראל זכאי לקבל הכרה כנכה בביטוח לאומי. להכרה זאת יש משמעות כלכלית בלתי מבוטלת, קצבאות נכות וזכויות נוספות.
למי לפנות בבית החולים לקבלת כימותרפיה?
לצורך קבלת טיפולי כימותרפיה בישראל, מופנה החולה לאונקולוג. האונקולוגים בבתי החולים נמצאים במחלקות האונקולוגיה או במכונים אונקולוגים, כפי שהם נקראים בחלק מהמרכזים הרפואיים. מי שאמור לקבל טיפול נגד סרטן והומלץ לו על טיפול כימותרפיה אך איננו יודע למי לפנות, הפתרון הוא כזה. מתקשרים לבית החולים ושם ימסרו לכם את הטלפון של מחלקת אונקולוגיה. שם, ידעו להפנות אתכם לאדם הנכון או לקבוע לכם תור לצרכי בדיקה, טיפול או מעקב.מקורות:
https://www.healthline.com/health/chemotherapy
https://www.webmd.com/cancer/chemotherapy-what-to-expect
https://www.medicalnewstoday.com/articles/158401