טיפול קוגניטיבי התנהגותי זהו טיפול פסיכולוגי קצר טווח מונחה מטרה הנוקט בגישה מעשית לפתרון בעיות. המטרה היא להוביל לשינוי דפוסי חשיבה או התנהגות הנמצאים מאחורי קשיים של אנשים, ובכך לשנות את האופן בו הם מרגישים.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול להיחשב לשילוב של פסיכותרפיה וטיפול התנהגותי. פסיכותרפיה מדגישה את חשיבות המשמעות האישית אותה מציב אדם על היבטים שונים בחייו, והוא לומד כיצד דפוסי חשיבה מתחילים בילדות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, לעומת זאת, מקדיש תשומת לב למערכת היחסים בין אדם לבעיותיו, התנהגותו ומחשבותיו. רוב הפסיכותרפיסטים המטפלים בגישת טיפול קוגניטיבי התנהגותי, מתאימים אישית את השיטה לצרכים הפרטניים ולאישיות של כל מטופל.אופן טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול זה נבדל מסוגים רבים אחרים של פסיכותרפיה באמצעות הפעלות המבנה שלו, כשהמטופל מדבר בחופשיות על כל מה שעולה בדעתו. בתחילת הטיפול, המטופל מתאר למטפל את הבעיות הפרטניות המפריעות לו ומגדיר מטרות לשיפור ההתנהגות וההתנהלות.
הבעיות, המצבים, דפוסי החשיבה השגויים או ההתנהגות המפריעים למטופל, מהווים את הבסיס לתכנון הגעה למטרת השינוי ואופי מפגשי הטיפול. המטפל והמטופל דנים בשיטות ההתמודדות עם הבעיות, ובתחילת המפגש, מתקבלת החלטה משותפת לגבי הנושאים המרכזיים עליהם יש לעבוד השבוע.במהלך המפגש מתאפשר אף זמן שיחה על המסקנות מהמפגש הקודם, והתבוננות על ההתקדמות שהושגה עם סט "שיעורי בית" אותם קיבל המטופל במפגש האחרון. בסיום המפגש, מתוכננת משימה נוספת אותה יש לבצע מחוץ למפגשים.
מחלות ומצבים להם מתאים טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול זה משמש על מנת לסייע לטיפול במגוון נרחב של בעיות בחיים, כגון קשיים או בעיות ביחסים, שימוש בסמים ואלכוהול או חרדה ודיכאון.טיפול קוגניטיבי התנהגותי עובד על ידי שינוי עמדותיו של המטופל ושינוי של התנהגותו דרך התמקדות במחשבות, דימויים, אמונות וגישות מוחזקות, או שינוי התהליכים הקוגניטיביים, והבנת האופן בו תהליכים אלו משפיעים על ההתנהגות, כשיטה להתמודדות עם בעיות רגשיות.
הבעיות עשויות להיות תסמינים מטרידים, כגון בעיות שינה, חוסר יכולת ליצור קשרים חברתיים, או קשיי ריכוז בקריאה או עבודה. לעיתים מדובר בבעיות חיים, כגון אומללות במקום העבודה, קשיי התמודדות עם ילד מתבגר, או נישואין שאינם משביעי רצון.הטיפול מתמקד בבעיות מיוחדות הדורשות התמקדות פרטנית להשגת מטרות השינוי. הוא מתאים לכל אדם הזקוק להקצאות עצמיות מעשיות להשגת ההתקדמות בטיפול. אנשים נוטים להעדיף טיפול קוגניטיבי התנהגותי כשהם מבקשים גישת טיפול מעשית יותר. הטיפול יעיל לבעיות הבאות:
- התמודדות עם כאבים
- התמודדות עם התקפי חרדה ופאניקה
- בעיות ילדים ומתבגרים
- תסמונת עייפות כרונית
- כאב כרוני
- דיכאון
- בעיות סמים או אלכוהול
- הפרעות אכילה
- בעיות בריאות כללית
- הרגלים כגון טיקים בפנים
- הפרעות מצב הרוח
- הפרעה טורדנית כפייתית
- פוביות
- הפרעת דחק פוסט טראומטית
- בעיות מיניות ובעיות ביחסים
- בעיות שינה.
יתרונות טיפול קוגניטיבי התנהגותי
היתרון החשוב ביותר של שיטת טיפול זו היא שהוא תהליך קצר הנמשך כחמישה עד עשרה חודשים לטיפול בבעיות רגשיות. המפגשים מתבצעים אחת לשבוע, למשך חמישים דקות, ובתקופת הטיפול המטופל והמטפל עובדים יחד על מנת להבין מה הן הבעיות ולפתח שיטות חדשות להתמודדות עימן. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מציג למטופל סט עקרונות הניתנים ליישום בכל פעם בה מתעוררת בעיה, וניתן להשתמש בכלים אלו לכל החיים.מבנה הטיפול מסייע לניצול יעיל ביותר של זמן המפגשים, והמטפל מוודא שהמידע החיוני לא הוחמץ, ושהמטופל ביצע את שיעורי הבית, כך שניתן לחשוב על הקצאות חדשות אחרות המקדמות את המטופל לקראת השגת היעד.
המטפל נוטל חלק פעיל בבניית ההפעלות מלכתחילה. בהתאם להתקדמות, המטופל תופס את העקרונות היעילים, ונוטל יותר ויותר אחריות על תוכן הפעולות. בסיום הטיפול, המטופל מרגיש מוסמך להמשיך לעבוד באופן עצמאי.