כאבים שפשוט לא חולפים היו אצל חולים מאז ומעולם, אך איש לא הכיר בסבלם של חולים אלה והגדיר את הסבל שלהם כמחלה של ממש. בשנת 2001 הכירו לראשונה בכאב הכרוני כמחלה בפני עצמה, וזאת לאור איסוף נתונים שהראה שיש כמות עצומה של חולים ברחבי העולם עם כאבים שלא חולפים. הרופאים לא תמיד מצליחים להבין את מקורם, ולעיתים מתקשים לתת מזור לסבל התמידי של החולים.
מקורות הכאב הכרוני
בהגדרה כללית, לעיתים כאב כרוני נובע מפגיעות שונות ברקמות. גם אם הרקמות הבריאו, לעיתים הכאב נשאר וממשיך לגרום סבל עז לחולה.
כאבים כרוניים יכולים להיות באזורים שונים בגוף, או בסוגים שונים של רקמות. יש חולים המתמודדים עם כאבי ראש עזים ויש חולים המתמודדים עם כאבים בשרירים בפרקים, בגפיים ועוד, יש כאבים שנובעים ממחלות קשות הכרוכות בקשיים נוספים מלבד כאב.התמודדות נפשית עם הכאב
לכאב הכרוני יש גם היבט נפשי, שכן יש צורך בתעצומות נפש גדולות להתמודד במשך שנים באופן יומיומי עם כאבים בדרגות שונות. ההתמודדות הזאת שוחקת ומחלישה את עמידות הנפש, ולכן אין זה פלא שחולי הכאב הכרוני סובלים לעיתים מפאזות דיכאוניות קשות, וקושי גדול להתמודד עם סבל שלא נגמר.
טיפול במרפאות כאב
קופות החולים בישראל מציעות לחולי הכאב הכרוני טיפול במרפאות כאב, ואצל כל אחת מהקופות קיימות בפריסה ארצית מרפאות כאב. כל מטופל דורש טיפול אינדיבידואלי לפי מהות הכאב שלו ומקור הכאב שלו. כל מטופל מגיב אחרת לטיפול, ויש במרפאות הכאב אסטרטגיות טיפול שונות, אשר כל מטופל עתיד לעבור. להרחבה בנושא : מרפאת כאב (באתר הכאב הישראלי).אסטרטגיות טיפול שונות
עד כמה שזה מצער, לוקח זמן רב לעיתים להביא את המטופל למצב שהכאב נעלם או נעלם באופן חלקי. רופאי הכאב נוקטים בטיפולים שונים ובשילובי טיפולים כדי להיטיב עם מצבו של החולה,אך זהו תהליך ארוך ולא פשוט. הטיפול כולל ניסוי וטעייה בשימוש בתרופות שונות, במינוני טיפול שונים, בשילובי תרופות, ובשילובים של תחומי טיפול רפואיים כמו פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד.
סוגי תרופות
התרופות המרכזיות בשימוש ברפואת כאב שייכות לסוגים שונים של משככי כאבים, תרופות אנטי-דכאוניות, ולעיתים אף היתר לשימוש במריחואנה רפואית.קופות החולים מציעות למטופלים מסוימים ניתוחים שיכולים לעזור ולהפסיק את הכאב, ובמקרים ששום דבר אחר לא עוזר אפילו טיפול באמצעות חשמל למערכת העצבים כדי לתת לחולה תקופה של מנוחה מהכאב.
רפואה משלימה לרפואת הכאב
עם כניסת הרפואה המשלימה לקופות החולים , הקופות מציעות היום לחולי הכאב גם מגוון פתרונות שמקילים על החולים ומחזקים אותם גופנית ונפשית. כך למשל, חולי כאב מטופלים בהידרותרפיה, בשיאצו, טווינא, בדיקור ועוד.חולי הכאב יכולים לקבל מהקופות השתתפות בטיפולי כירופרקטיקה, פיזיותרפיה, וטיפול פסיכולוגי ממוקד המותאם להם.
כאמור, ההתמודדות הנפשית עם הכאב היא עצומה, ולרוב חולי הכאב יש צורך גדול בתמיכה נפשית כדי לשרוד את ההתמודדות היומיומית שלהם. יש בקופות החולים היום פסיכולוגים שמתמחים במתן תמיכה ממושכת וממוקדת לחולי הכאב ולסבלם.