מחלת סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר אשר קיימת בקרב נשות ישראל. בימים אלו מעריכים כי אחת לשמונה נשים (בניגוד להערכה הקודמת שסברה כי אחת לתשע נשים) חולה במחלה או תחלה בה כאשר 7% עד 10% מן המקרים נובעים מגנים תורשתיים, כלומר נשים נוספות באותה משפחה חלו בסרטן השד והמחלה התגלתה בגופן לרוב בגילאים צעירים- מתחת לגיל 50.
הסיכונים העיקריים הם בהתפשטות של גידולים ממאירים נוספים באברים שונים גוף. זו אינה מחלה שניתנת למניעה אך כן ניתן לאתר אותה בשלביה המוקדמים ביותר ובכך להציל את הנשים, כל עוד הן מקפידות על בדיקות תקופתיות שגרתיות כמו בדיקה אצל כירורג שד אחת לשנה, בדיקת ממוגרפיה, המתבצעת במכון ממוגרפיה, אחת לשנתיים ועוד.כיום ישנה אפשרות לאבחן נשאות של מוטציות בגנים אשר גורמים לסרטן שד עוד בטרם המחלה מתפרצת, וההערכה העדכנית היא כי כיום חיות בישראל 30,000 נשאיות של אותן מוטציות. מדובר על מוטציה בגן BRCA1 ו-BRCA2 שהם הגנים אשר מגבירים את הסיכון לחלות בסרטן השד ובסרטן השחלות.
המחלות עוברות בתורשה
7% בלבד ממקרי סרטן השד ו-10% ממקרי סרטן השחלות בכל רחבי העולם הם תוצאה של מוטציות בגנים, בעיקר BRCA1 ו-BRCA2.נשים אשר יורשות את המוטציות האלו באופן גנטי, סיכוייהן לחלות בסרטן השד גבוה יותר מאשר נשים אשר אינן נשאיות, ובמרבית המקרים המחלה מתפרצת בגיל צעיר מאוד, אפילו פחות מ-50 שנים.
נשים אשר מעוניינות לעבור בדיקות גנטיות לאיתור המוטציות בגנים BRCA1 ו- BRCA2או מוטציות בגנים אחרים אשר גורמים לסרטן תורשתי, צריכות לעבור ייעוץ במכון גנטי, שם נערכות הבדיקות על בסיס בנייה של עץ משפחה- כמה דורות אחורנית, והערכה של כלל הסיכונים התורשתיים במטרה לזהות בני משפחה בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן שד תורשתי או בסרטן שחלות תורשתי.התמודדות נשאיות המוטציות בגנים
נשים אשר מאובחנות כנשאיות הגן עם המוטציה חיות בהרגשה של חוסר ודאות לגבי עתידן הבריאותי, והחששות הם גדולים מאוד.
נשים אלו צריכות להיות במעקב רפואי צמוד בו ישנן התייעצויות רפואיות רבות בכל מה שקשור במחלת הסרטן. עליהן לנהל את תהליך המעקב כולו באופן עצמאי, להזמין תורים למומחים בתחומים שונים ולקבל בעצמן החלטות לגבי אופן הטיפול בעתיד.עניין זה אינו פשוט כלל עבור נשים אשר יודעות מראש כי הן נשאיות של הגנים עם המוטציות למחלות הסרטן וכי הן עלולות לחלות בכל רגע נתון.
מה נותן השירות החדש?
על מנת להקל על הנשים הנשאיות את המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 תוך כדי התאמה של שירותים חדשים אותם מעניקה "כללית שירותי בריאות" ללקוחותיה באופן אישי, קופת החולים מאפשרת להן להיות במעקב רפואי כללי במרכז "מירב"- מרכז ייעודי לאבחון, לטיפול ולמעקב אחרי סרטן השד שנמצא במרכז הרפואי שיבא- תל השומר, בו יינתנו להן הייעוץ וכל הבדיקות הרפואיות להן הן זקוקות.הבדיקות הכלולות בשירות
במסגרת המעקב הרפואי במרכז "מירב" שבמרכז רפואי שיבא- תל השומר ניתנות הבדיקות הבאות: בדיקה אצל כירורג שד, בדיקה גניקולוגית, בדיקת ממוגרפיה ואולטרסאונד שד לפחות פעם אחת בשנה, בדיקת MRI שד – פעם אחת בכל שנה, אולטרסאונד וגינאלי פעמיים בכל שנה, וגם בדיקת סימני סרטן.
כל הבדיקות נערכות במקום אחד בהתאם לצורך רפואי של כל אישה בנפרד, והכול תחת סל הבריאות. כל הטיפולים במסגרת מרכז "מירב" ממומנים על ידי קופת חולים כללית, פרט לטופסי ההתחייבות הקבועים בחוק (טופסי 17) עליהן משלמות הנשים המטופלות מכיסן הפרטי. ראו גם: זכויות חולי סרטן בקופות החולים מרכז בריאות האישה בקופת חולים כללית
שלום,
הדרכים להגיע למרפאת הנשאיות במרכז "מירב" הם ע"י מייל למורן, אחות מתאמת של המרפאה
[email protected]
תודה