יחד עם התפתחות הרפואה המודרנית, החיפוש אחר תרופה למחלת הסרטן נמצא עדיין בעיצומו. המדובר הוא בקבוצה של כ-200 מחלות, המהוות יחדיו את אחד מגורמי התמותה המרכזיים כיום: המספרים מצביעים על כ-9,000 אנשים שנפטרים מדי שנה ממחלות הסרטן בישראל, כשגם תקופת המחלה רוויה בכאבים ובאי נעימות רבה.
ברמה הכללית, מחלות הסרטן מאופיינות בחלוקה מהירה ולא מבוקרת של תאים בגוף האדם. כשתאים אלה מצטברים באזור מסוים בגוף, הם יוצרים בו גידול ממאיר. בהמשך הדרך, כשהמחלה מתפתחת לה בגופו של האדם, עלול הגידול לשלוח גרורות גם לאזורים אחרים בגוף, מה שהופך את ההתמודדות לכמעט בלתי אפשרית עבור האדם.סרטן עלול להופיע באינספור איברים בגוף האדם, כשכמה מן הסוגים הנפוצים ביותר שלו הן סרטן הריאות, סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית, סרטן בלוטות הלימפה, סרטן העור וסרטן הדם. הגם שבכל אחד מהמקרים הגורמים הספציפיים המביאים למחלה משתנים, ההנחה כיום היא שמדובר בשילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים, הורמונאליים, בקטריאליים, כימיים ועוד. מידע מקיף על מחלת הסרטן באתר oncology.org.il
סל הבריאות לחולים בסרטן
בהתאם להחלטת משרד הבריאות, ישנם מספר טיפולים, תרופות או שירותים אשר ניתנים לחולים במחלת הסרטן. סל התרופות של 2013 כולל בתוכו את התרופות הבאות, שמשרד הבריאות מסבסד באופן מלא:- Perjeta Afinitor Arimidex Aromasin Femara – סרטן השד.
- Avastin – סרטן השחלות, החצוצרות והצפק.
- Zytige – סרטן הערמונית.
- Caprelsa – סרטן בלוטת התריס.
- Votrient – סרקומות של הרקמות הרכות.
- Erivedge – סרטן העור BCC.
- Sprycel, Difolta, Istodax – ממאירויות המטולוגיות.
מעבר לתרופות הללו, כולל בתוכו סל הבריאות גם שירותים אחרים, דוגמת:
- סבסוד חיסון כנגד HPV שמטרתו מניעת סרטן הצוואר והרחם.
- הרחבת זכאות טיפולי השיניים לחולים אונקולוגיים מוקרני צוואר או ראש.
- בדיקת מיפוי PET/CT.
זכויות נוספות לחולי סרטן
מלבד הכללים שנקבעו בסל הבריאות, זכאים חולים במחלת הסרטן לשירותים ולזכויות נוספות, הניתנים על ידי מספר גופים עיקריים. מבחינת הביטוח הלאומי, הזכאות לקצבת נכות כללית תהיה כאשר כושר ההשתכרות שלהם נפגע מכך. עם זאת, הליך האישור נחשב לגמיש יותר מאשר במקרים אחרים, כשההחלטה העיקרית היא לגבי משך התקופה: לרוב, תינתן הקצבה לתקופה מוגדרת מראש, בסופה, בהתאם להתקדמות הטיפולים, יוחלט על ההמשך.קצבה נוספת מטעם הביטוח הלאומי היא קצבת השירותים המיוחדים, המהווה למעשה תוספת לקצבה הכללית יותר. סכום זה נועד לסייע לחולה לממון עלות מטפל סיעודי צמוד, כפי שנדרש לא פעם. הקצבה האחרת, קצבת נפגעי עבודה, תינתן עבור אלה שנחשפו בעבודתם לגורמים מסרטנים, ותלויה בהוכחת קשר סיבתי בין אלה. נפגעי עבודה זכאים לטיפול רפואי ללא כל תשלום, לשיקום מקצועי, לפיצויים ועוד.
זכויות אחרות להן זכאים החולים בסרטן הן:- מס הכנסה – פטור מלא ממס הכנסה לחולי סרטן אשר אחוז הנכות שנקבע להם עולה על 90%. המקבלים טיפולים אונקולוגיים, חולים הסובלים ממחלות מפושטות או כאלה שעברו ניתוח כתוצאה מגידול סרטני יקבלו פטור ממס לתקופה מוגדרת.
- הנחה בתשלום הארנונה מטעם הרשויות המקומיות.
למידע נוסף על מיצוי זכויות חולי סרטן לחצו כאן
שירותי הבריאות המותאמים לחולי סרטן בקופות החולים
חשוב להדגיש כי התייחסות ניכרת למחלות הסרטן ניתנת במסגרת קופות החולים השונות הפועלות בישראל: לאומית, מאוחדת, כללית ומכבי. הגם שהשירותים הניתנים במסגרת ביטוחי קופות החולים משתנים במקצת על פי המדיניות של כל הסכם ביטוחי או סוג המחלה הספציפית, ברמה הכללית ניתן לטעון כי הם כוללים את השירותים החשובים האלה:
- פטור מתשלומים עבור שירותים רפואיים הכוללים ביקור במכונים ובמרפאות חוץ, ביקור אצל רופא ראשוני וביקור אצל רופא שניוני.
- פטור מתשלומים עבור תרופות. בקופת חולים לאומית, מאוחדת וכללית הפטור הוא עבור התרופות הייעודיות למחלה הנמצאות בסל. במכבי שירותי בריאות הפטור הוא עבור כל התרופות שבסל.
- קבלת תרופות הנמצאות מחוץ לסל התרופות בהנחה.
- קבלת אביזרים רפואיים ועזרים תמורת תשלום של דמי השתתפות עצמית או בסבסוד חלקי.
- התייעצות עם רופא מומחה, כשהביטוחים המשלימים מכסים עד ל-80% מגובה הטיפול.
- מימון הוצאות נסיעה לטיפולים רפואיים.
- ביצוע השתלות בחו"ל בתעריף מוזל.
- תקרת תשלום ברכישת תרופות לחולים כרוניים:
לאומית – 278 ש"ח לחודש (או 836 ש"ח לרבעון).
מכבי – 277 ש"ח לחודש (או 831 ש"ח לרבעון). מאוחדת – 270 ש"ח לחציון.- השתתפות ברכישת פאות עד לגובה של כ-80%.
- השתתפות בהוצאות שהייה ולינה עבור טיפולים לתקופה ארוכה.