שירותי הבריאות הם אחד המרכיבים החשובים ביותר לגבי אזרחי המדינה, אלו שירותים שאנו משתמשים בהם כל הזמן לגבי נושאים והיבטים רבים ולא רק במקרי חירום.
השוואת קופות החולים היא חלק חשוב בשירותי הבריאות שניתנים לכלל האזרחים.
אמנם כל הקופות מנוהלות ופועלות עצמאית אך מתוקף החוק וחשיבות שירותי הרפואה כולן נמצאות תחת פיקוח ממשלתי וחייבות לפעול במסגרת הגדרות מוגדרות של משרד הבריאות.
אחת מזכויות מבוטחי קופות החולים היא מעבר בין קופות חולים. אם כך כל אזרח יכול לבחור באיזו קופה להיות חבר מתוך מערך מקיף של שיקולים שמתחיל בטיב השירות הרפואי, דרך הטבות שונות ועד נוחות במיקום הקופה הספציפית ביחס לבית האזרח. אך כיצד מבצעים השוואת קופות חולים ועל פי מה מחליטים בפועל האם לעבור קופת חולים ובאיזו מהאפשרויות לבחור?פרטים כלליים על מעבר קופת חולים
לפני או תוך כדי ביצוע השוואת קופות חולים יש לזכור כי קיימות תקופות רישום לקופות השונות, ארבע תקופות בשנה – הרשמה בתקופת רישום מקנה חברות בקופה בפועל החל מתאריך שלאחר סיום אותה תקופה.
- 16/08-15/11: חברות בקופה ב-01/01
- 16/11-15/02: חברות בקופה החל מ-01/04
- 16/02-15/05: חברות בקופה בתאריך 01/07
- 16/05-15/08: חברות בתאריך 01/10
סל הבריאות – זהה בכל הקופות
בישראל קיים חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חוק חשוב זה מחייב כל אזרח בישראל להיות חבר בקופת חולים כלשהי ולשלם לה דמי חבר/מבוטח חודשיים על מנת להיות זכאי לקבלת שירותים רפואיים ברגע האמת. חוק הבריאות הממלכתי מגדיר במדויק סל שירותי בריאות בסיסי שאותו חייבות קופות החולים לספק למבוטחיהן ברמה הבסיסית ביותר.
מכאן שכל ארבע קופות החולים מציעות, וחייבות להציע, את כלל השירותים המוגדרים בחוק הבריאות ואת כל התרופות הכלולות בסל התרופות – כך ששירותים בסיסיים אלו אינם פרמטר של השוואת קופות חולים ורצוי לא להתעמק בהם אלא לחפש את ההטבות והיתרונות האחרים שעשויים להיות קיימים במעבר לקופת חולים אחרת.הנושאים שיש לבחון לצורך השוואת קופות חולים
מכיוון שסל הבריאות הבסיסי והכללי הוא אחיד וזהה בכל הקופות, השוואת קופות חולים מתמקדת בשירותים הנוספים שניתנים במסגרת הביטוחים המשלימים למיניהם, כאן השוואת קופות חולים עשויה להיות מסובכת מעט בגלל ריבוי הנושאים. אלו הנושאים העיקריים שיש לתת עליהם את הדעת.
- תקופת ההמתנה, אם קיימת כזו, לקבלת השירותים שמעבר לסל הבריאות לאחר ההצטרפות לקופה.
- עלויות הביטוחים המשלימים – למרות שלא כל ביטוח זהה כמובן.
- מחיר ההשתתפות העצמית בביקורים אצל רופאים או בקבלת תרופות – למשל סבסוד של תרופות שאינן בסל התרופות.
- האם ניתן לרכוש ביטוח סיעודי דרך הקופה וליהנות ממחיר קבוצתי של חברי הקופה.
- בתי חולים ומכונים רפואיים שקופת החולים הספציפית נמצאת עימם בהסדר – מבחינת טיב המוסדות, מיקומם הפיזי וכדומה.
- האם חברות בקופה מאפשרת לקבל מימון לטיפולים במרפאות חוץ של בתי חולים.
- לבדוק את רשימת ההמתנה אצל כמה רופאים מומחים על מנת להתרשם מזני ההמתנה הכלליים לרופאים במסגרת הקופה.
- כמובן שחשוב לבדוק את מיקום סניף הקופה ואת שעות הפעילות של המרכיבים השונים בקופה בהתאם לנוחות של כל מבוטח ספציפי.