שמדברים על המחלה "דבר", רוב האנשים חושבים באופן כמעט אוטומטי על היותה אחת מעשר מכות מצרים. עובדה זו מראה שמחלת הדבר היא אחת הקדומות שאפשר לזהות כיום, שגרמה בעבר למוות של מיליונים רבים של בני אדם. השאלה שצריכה להישאל היא האם המחלה אכן קיימת גם היום, מהם המאפיינים העיקריים שלה וכיצד ניתן לזהות אותה.
קווים לדמותה של מחלת הדבר
דבר היא מחלה מדבקת, שבימים עברו אף גרמה למגפה קטלנית לכל דבר ועניין. המחלה עלולה לפגוע באדם ובמכרסמים כאחד, והיא נגרמת עקב חיידק ארגמני שהתגלה במאה ה-19. את החיידק הזה תמצאו בטבק במכרסמים שונים, לרבות חולדות בית או נברני בר, והוא עלול לעבור לאדם ובעלי החיים בעקיצה של פרעושים או לחלופין באכילה של בעלי חיים נגועים. בזמנים עברו, אגב, אחד הסימנים העיקריים להתפרצות מחלת דבר הייתה תמותה עודפת ובלתי מוסברת של חולדות באזור המדובר.כדי שמחלת הדבר תתפרץ, יש צורך בשלושה נשאים שיעבירו ביניהם את החיידק ומשם לאדם: מכרסמי בר, חולדות ביתיות ופרעושים. באזורים שונים על גבי הגלובוס מעבירים את המחלה בעלי חיים אחרים, כשהתפתחות החיידקים תלויה בטמפרטורה ובתנאים השוררים באותו אזור. בארצות טרופיות מחלת הדבר עלולה להתפתח ולהתפרץ בחודשי החורף, בעוד שבמדינות הקרות השונות הסיכון העיקרי למחלה הוא דווקא בימות השנה החמים יותר.
יש יותר מצורה אחת של דבר
החיידק הגורם למחלת הדבר עלול לגרום בפועל לשלוש צורות שונות של המחלה, לכל אחת מהן מאפיינים ותסמינים משלה: דבר ריאתי (Pneumonic Plague), דבר הדם (Septicaemic Plague) ודבר הבלוטות או דבר המפשעה (Bubonic Plague). ההבדל העיקרי הוא האזורים בהם מתיישב החיידק ומביא לכאבים, לדלקות ולתסמינים נוספים: למשל דלקת ריאות במקרה של דבר ריאתי. במקרה של דבר הבלוטות, התסמין המרכזי הוא הופעת בליטות תת עוריות על גבי העור, בעיקר באזור בית השחי, המפשעה, הצוואר והירך העליון. תסמינים אחרים של סוג זה של המחלה עלולים להיות חולשה, צמרמורות, חום, התכווצות שרירים ואחרים.ברוב המקרים, תקופת הדגירה של החיידק נעה בין יומיים לשישה ימים. התסמינים הראשונים שלה עשויים להיות כאבי ראש, חום או צמרמורת. לאחר מכן ייתכן תסמינים שונים וחמורים הרבה יותר: החל מהקאות, דרך זיהומים ודימומים ועד למצבים מסכני חיים. אם לא מטפלים בדבר, אחוזי התמותה ממנו גבוהים במיוחד (כ-100-60%). זו הסיבה לכך שבמהלך ההיסטוריה היינו עדים לכמה התפרצויות קטסטרופליות של דבר, כשהדוגמה המובהקת היא ימי הביניים במהלכם נהרגו ממחלת דבר הבלוטות כ-200-75 מיליון בני אדם, במה שידוע בתור מגפת "המוות השחור".
האם צריך לחשוש מדבר?
מגפת הקורונה הפכה את כולנו לחרדים מפני מחלות נגיפיות, על אחת כמה וכמה מחלה שעלולה להיות חמורה – דבר היא דוגמה מובהקת לכך. במהלך 2020 ראינו למשל דיווחים על מקרה של מחלת הדבר בסין, איך לא, אולם עד כה נראה שהמקרה לא התפתח לכדי מחלה המונית.החדשות המעודדות הן שכיום מדובר במחלה נדירה, שניתן לשלוט על ההתפרצות שלה בצורה יעילה באופן יחסי. בשלבים המוקדמים ניתן לצמצם את התפשטות המחלה באמצעות הטלת סגר ימי על אוניות ומטענים בהם עלולים להיות חולדות הנושאות על החיידק. אם ישנם מקומות בהם יש חשש שהחיידק כבר מתקיים, ניתן לבצע ריסוס יעיל.
כאשר עולה החשד מהתפרצות של מחלת הדבר, ניתן לטפל בבעיה באמצעות חיסון המצמצם רבים מהסיכונים שלה. לצד זה מוצעות תרופות אנטיביוטיות להתמודדות עם הדבר, אם כי לאחרונה התגלו זנים של דבר הנחשבים לעמידים בפני התרופות האנטיביוטיות העיקריות הידועות כיום.מקורות ולקריאה נוספת:
Plague – CDC
Plague – World Health Organization
Plague – Ecology and Transmission – CDC
Treatment of Plague with Gentamicin or Doxycycline in a Randomized Clinical Trial in Tanzania – Oxford Academic
זכויות בקופות החולים לחולים באסטמה
בדיקות CT דרך קופות החולים חיסונים נגד שפעת בקופות החולים