תחנות טיפת חלב או בשמן הרשמי "התחנות לטיפול במשפחה" אחראיות למעקב, אבחון וטיפול של נשים בתקופת ההיריון ותינוקות ופעוטות בגילאי 0-5.
תחנות אלה עברו במהלך השנים גלגולים שונים. כיום מופעלות חלק מהתחנות בארץ על ידי משרד הבריאות וחלק על ידי קופות החולים. כל התחנות נותנות את אותם שירותים, ולפי הנחיות משרד הבריאות החל מינואר 2010 שירות זה ניתן בחינם.ברוב המקרים השייכות לטיפת חלב היא לפי אזור המגורים. למקבלים את השירות דרך קופות החולים יש גמישות רבה יותר בבחירת הסניף בו יקבלו את השירות, גם אם אינו באזור המגורים.
שירותים הניתנים בתחנות טיפת חלב
נשים בזמן ההריון
מעקב הריון: נשים המעוניינות בכך יכולות לבצע את מעקב ההיריון דרך טיפת חלב. המעקב כולל בדיקות כמו: משקל, לחץ דם, שתן והפניה לבדיקות מעבדה. בשלבים מתקדמים מתבצעת גם בדיקת דופלר לדופק העובר.נשים לאחר הלידה
- הדרכה לטיפול בתינוק: הדרכת הנקה והזנה, הדרכה סביב רחצה והיגיינה, גירוי והעשרה לתינוק ועוד.
- מעקב אחר מצבה הנפשי והרגשי של האם לאיתור מוקדם של סימני דיכאון לאחר לידה.
תינוקות בגילאי 0-2
כל הפגישות נערכות בתחנת טיפת חלב עצמה. אם לאחר לידה ראשונה זכאית לבקש כי אחות טיפת חלב תגיע לביקור בית (ראו גם: ביקור רופא עד הבית).
המעקב מתחיל מן השבוע הראשון לחיי התינוק, עם החזרה הביתה מבית החולים.- מעקב גדילה: בכל ביקור בתחנה התינוק נשקל ונמדד מבחינת האורך(גובה) והיקף הראש. כך נבדקת הגדילה הפיזית שלו – האם הוא עולה במשקל ומתפתח כראוי. תוצאות המדידה נבדקות מול עקומות גדילה כלליות.
- מעקב אחר ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית: בהתאם לגיל התינוק נערכים לו מבדקי התפתחות על מנת לוודא התפתחות שכלית ורגשית תקינה למשל, חיוך ראשון, הושטת יד אל חפץ, קשר עין – יד, קואורדינציה ועוד.
- מעקב אחר ההתפתחות והתפקוד הגופני: בדיקות ראיה ושמיעה, עמידה בשלבי ההתפתחות כישיבה, זחילה, עמידה וכדומה.
בדיקות אלה נערכות באופן קבוע על ידי אחיות טיפת חלב, ומדי תקופה גם על ידי רופא התפתחותי. ישנה חשיבות רבה מאד למעקב ההתפתחותי. בגילאים אלה, שהינם גילאים קריטיים, חשוב לוודא שההתפתחות תקינה. במידה ומתגלה בעיה, ישנה חשיבות לאבחנה וטיפול מוקדמים. ככל שבעיה התפתחותית או אחרת מתגלה בשלב מוקדם יותר, כך הסיכוי לריפוי ושיקום גבוה יותר.
במידה והאחיות או הרופא ההתפתחותי מעריכים כי קיים חשש לבעיה כל שהיא, הם מפנים את ההורים לרופא מקצועי להמשך ברור וטיפול.ישנם הורים המטילים ספק בצורך במעקב בטיפת חלב מכיוון שהם סומכים על רופא הילדים בקופת חולים. אלא שמדובר בבדיקות אחרות שרופא הילדים אינו מתפנה אליהן. רופא הילדים מטפל במחלה שבגללה הפעוט הובא אליו לבדיקה ואינו עורך מעקב התפתחותי קבוע ורציף.
חיסונים: אחיות טיפת חלב אחראיות למתן החיסונים לתינוקות בהתאם להנחיות משרד הבריאות (ראו גם: חיסוני שפעת בקופות החולים). תאריכי הפגישות בתחנה, תוצאות המדידה והחיסונים נרשמים בכרטיס אישי המלווה את הילד, וכן מוזנים באמצעות המחשב למאגר הנתונים של משרד הבריאות. פעוטות בגילאי 2-5 : מוזמנים למספר פגישות מועט, שמטרתן עריכת בדיקות ראיה והתפתחות ומתן חיסונים.שירותים נוספים הניתנים על ידי תחנות טיפת חלב
- סדנאות החייאה ועזרה ראשונה: סדנאות שהן תוצאה של שיתוף פעולה בין טיפות החלב למד"א. בסדנאות לומדים ההורים מה לעשות במצבי חירום, למשל מצבים של חנק, כאשר חפץ נתקע בקנה הנשימה, מצבים של התכווצויות חום ועוד.
- קבוצות הדרכת הורים: מתן תמיכה, ליווי והדרכה להורים סביב ההתמודדות עם גידול הילדים.
ביתי ילדה לידה ראשונה ובטיפת חלב בתל אביב נאמר לה שהיא לא זכאית לביקור אחות טיפת חלב בבית לביקור ראשון
לקריאה נוספת: https://civilsociety.co.il/01/%d7%a9%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa%d7%99-%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%aa-%d7%97%d7%9c%d7%91-%d7%a7%d7%95%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%97%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%9d/#ixzz2u9KjQJsZ