לא צריך להיות מומחה לרפואה כדי לדעת שאבחון מוקדם של בעיות בגוף האדם הוא חיוני בדרך להתמודדות יעילה איתן. החדשות הטובות שיש כיום בנמצא לא מעט מערכות מתקדמות ומכשירי בדיקה, המאפשרים אבחון מדויק בכל רגע נתון. מכונות הרנטגן נכנסות לתמונה בנקודה הזו בדיוק.
אנחנו נתייחס כאן למכוני הרנטגן, המאגדים בתוכם שירותים חשובים הנוגעים לתחום, ולאפשרויות לעבור אבחונים מהסוג הזה בישראל.מה מתבצע במכוני רנטגן?
כשמדברים על בדיקת רנטגן, מתכוונים לצילום רדיוגרפי, אשר נועד לספק תמונה תוך חדירה לעצמים מוצקים. קרני הרנטגן בפרט, והמכונות הייעודיות לכך בכלל, מאפשרים לחדור אל מעמקי הגוף, מבעד לעצמות, ולאתר חריגויות או בעיות רפואיות אחרות אשר נסתרות, מטבע הדברים, מן העין.
מכוני רנטגן לוקחים לרמת מומחיות את ביצוע הבדיקות החשובות האלה, באמצעות המכשירים הייעודיים. דגש מהותי אחר בהם הוא על כוח אדם מקצועי, הכולל בתוכו טכנאי רנטגן האחראים על תפעול מכשירי הרנטגן. בנוסף על כך, רופאים אשר מומחים בניתוח תמונות רנטגן אחראים על עיבוד ופיענוח התמונות, מה שיאפשר הפניה לרופאים מומחים אחרים, או המשך בדיקות.האפשרויות בישראל: מכונים פרטיים ומכונים בבתי החולים
בישראל, ניתן למצוא עשרות מכוני רנטגן, הנחלקים למספר קבוצות עיקריות. ראשית, יהיו אלה מכוני הרנטגן הפועלים בתוך בתי החולים הציבוריים עצמם, לרוב כחלק ממחלקה ייעודית.
יש להדגיש כי בחלק מהמקרים מדובר במכונים אשר אמונים על ביצוע בדיקות לאוכלוסיות מסוימות ומתוך מטרות מוגדרות, דוגמת מכונים לבריאות השד או מכוני שיניים – שני תחומים בהם הרנטגן מהווה כלי אבחון מרכזי.אפשרות אחרת העומדת עבור תושבי ישראל היא לבחור באחד המכונים הפרטיים, הפועלים בכל אזור גיאוגרפי בישראל. מכונים אלה נוטים להיות משוכללים, ומחזיקים בצוות רב מערכתי המתפעל או מנתח את תוצאות הבדיקה – מחיר בדיקת הרטנגן, במקרה הזה, יהיה גבוה יותר.
האפשרות השלישית, שעבור רבים היא דווקא הראשונה בחשיבותה, היא סקירת האפשרויות שמציעה קופת החולים בה הם חברים.מכוני רנטגן דרך קופות החולים
כל אחת מארבע קופות החולים הפועלות בישראל – קופת חולים לאומית, קופת חולים כללית, קופת חולים מאוחדת ומכבי שירותי בריאות – מעניקה, מטבע הדברים, מענה נרחב למבוטחיה בכל הנוגע לבדיקות רנטגן.
הסיוע ניתן באחת משתי דרכים: הראשונה היא ביצוע בדיקות במכוני רנטגן מטעם קופת החולים עצמה, והשניה סבסוד חלקי או מלא של בדיקות באחד המכונים הנמצאים בהסדר עם קופת החולים האמורה. בכל אחד מהמקרים, כמובן, ייבחן גם סוג הביטוח אשר מחזיק לקוחה של קופת החולים.מכוני קופת חולים מאוחדת מציעה עבור לקוחותיה כ-40 מכוני רנטגן: רובם מכוני הסדר, ומיעוטם מכונים המופעלים על ידי קופת החולים עצמה.
במכבי שירותי בריאות התמונה שונה במקצת, שעה שמרבית המכונים מבין ה-67 שמוצעים ללקוחותיה, נכון לרגע זה, מופעלים במרכזים הרפואיים של קופת החולים עצמה. בקופת חולים כללית מדובר על מספר גדול יותר של מכוני רנטגן הנמצאים עימה בהסדר – למעלה מ-100 – בעוד בקופת חולים לאומית מדובר על עשרות. חשוב להדגיש שבכל המקרים קופות החולים מחייבות הפניה של רופא מומחה מטעמן לביצוע בדיקות הרנטגן, וזאת כאשר יש יסוד סביר להניח שהבדיקות ישמשו אמצעי מרכזי, ואולי אפילו היחידי, באבחון בעיה מסוימת. בנוסף על כך, התנאים שונים עבור כל אוכלוסיית מבוטחים, ובהתאם למצב הרפואי הייחודי של הנמנים עליה (למשל, זכויות מבוטחים בגיל השלישי יהיו שונות מזכויות נשים בהריון). על כל פנים, עקב עלויות בדיקות הרנטגן, מומלץ מאד לעבור קודם לכן דרך קופות החולים, ולראות מהו הסבסוד המוצע בכל מקרה ומקרה. אולי יעניין אותך גם: דבר: הוא מדבק, הוא חולל מגיפה עולמית והוא לא נעלם כליל – מבט על מחלת הדבר