כולנו מאחלים לעצמינו וליקירנו עתיד בטוח, נטול דאגות וסיכונים רפואיים. עם זאת, כולנו מודעים לכך כי כל אחד מאיתנו ומהקרובים לנו עלול להזדקק בעתיד לטיפול סיעודי. חלקינו עשויים להגיע לכך בגיל זקנה וחלקינו עשויים להגיע לכך לפני כן בעקבות תאונה בלתי צפויה או מצב בריאותי שהחמיר.
חולה סיעודי נזקק לשירותים רפואיים רבים סביב השעון הכוללים לרוב השגחה רפואית צמודה. טיפולים אלו דורשים יכולת כלכלית גבוהה אשר אינה תמיד מן הנמצא במצבים אלו. עלויותיהם של טיפולים סיעודיים עשויות להגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש המשולמים לאורך חודשים רבים ואפילו שנים.חולה סיעודי עלול לשאת בנטל כלכלי רציני במידה ולא ביטח את עצמו קודם לכן בביטוח סיעודי. במקרה כזה הנטל יהיה על משפחתו או גרוע מכך הוא עשוי להיוותר לבדו נתון לחסדי וקצבאות הביטוח הלאומי בלבד. קופת חולים לאומית מציעה שירותים רפואיים מתקדמים בטכנולוגיות גבוהות וחדישות. איש מאיתנו אינו יכול לחזות אם ומתי יזדקק לטיפול סיעודי. קופת חולים לאומית מציעה לחבריה ביטוח רפואי סיעודי אשר יפה שעה אחת קודם לעשותו מאשר להיוותר באין אונים מול נטל כלכלי בלתי ניתן לתשלום.
האם ביטוח סיעודי בלאומית מתאים רק למבוגרים ?
חולה סיעודי עשוי להצטייר כקשיש אשר אינו מסוגל עוד לתפקד בעצמו וזקוק לטיפול וליווי רפואי תומך של 24 שעות ביממה. עם זאת, הרפואה הסיעודית אינה כוללת רק מקרי זקנה. גם אדם צעיר יכול לההפך לסיעוד עקב תאונת דרכים, תאונת עבודה או כל תאונה אחרת. גם מקרי מחלה קשה הפורצת לפתע או סיבוכים עקב הליך רפואי עשויים להותיר אדם צעיר כחולה סיעודי.מחקרים מראים שמתוך חמישה מקרים סיעודיים בישראל אחד יהיה מתחת לגיל 40.
חשוב לדעת כי הביטוח הסיעודי אינו ניתן בכל גיל. ביטוח סיעודי דורש מילוי הצהרת בריאות ובמידה וזו נעשתה רק בגיל מאוחר בו הבריאות מטבעה רופפת, יתכן ולא יוכל המטופל להתקבל כמבוטח סיעודי. לכן חשוב לבצע את הביטוח הסיעודי דווקא כל המצב הבריאותי שפיר.הביטוח הסיעודי מכסה את כל המצבים הרפואיים העלולים להגדיר אדם כסיעודי אשר אינם כוללים את התרופפות הבריאות כתוצאה מזקנה (תאונות עבודה, תאונות דרכים וכיוצא בזה).
דווקא הארכתה של תוחלת החיים כיום דורשת מחשבה שנייה בעניין הביטוח הסיעודי. תוחלת חיינו אמנם עולה בשנים אך לרוב נדרשת בטיפול סיעודי צמוד בשנים אלו. למעשה, הארכתה של תוחלת החיים בישראל ובעולם המערבי קורית במקביל לצמיחת המקרים הסיעודיים.מה מעניק הביטוח הלאומי במקרים סיעודיים ?
יש החושבים כי במקרה בו חלילה יגיעו למצב סיעודי, יהיה זה המוסד לביטוח לאומי אשר יתמוך בבריאותם וישמש להם סוכן רפואי ראוי. מה כולל למעשה הכיסוי של הביטוח הלאומי ? הביטוח הלאומי פועל מטעם רשויות מדינת ישראל והוא המוסד המבצע את חוק הסיעוד.
חוק הסיעוד הנו חוק מדינה משנת 1988 אשר נותן כיסוי סיעודי רק לזכאים אליו. הסיוע ניתן עבור עזרה בבית החולה הסיעודי למשך 18 שעות שבועיות בלבד ולא יותר מכך. זכאות זו ניתנת בתנאים מגבילים בלבד: אך ורק עבור מטופלים בני מעל גיל 67 לגברים ומעל גיל 62 לנשים, עבור מטופלים בעלי הכנסה שהיא נמוכה ב- 150% מן השכר הממוצע ועבור מטופלים הגרים בביתם או בדיור מוגן.לפי חוק הסיעוד אינם זכאים לו אלו הצעירים מהגילאים שלעיל, מטופלים בעלי הכנסה העולה על הממוצע במשק הישראלי ומטופלים אשר נמצאים כבר בבית חולים (או במרכז סיעודי כלשהו). במידה ואדם אשר אינו זכאי להטבות חוק הסיעוד, נזקק לטיפול סיעודי הרי שמשרד הבריאות יעזור בחלק מעלויות השהייה במרכזים הסיעודיים. זאת רק לאחר בדיקה כי מצבו הכלכלי של המטופל אינו מאפשר אשפוז מלא ותוך כדי כלך שחלק ניכר מן ההוצאות משולמות על ידי קרובי משפחה.
אין ספק כי ביטוח סיעודי בלאומית יותר ממשתלם. הביטוח הסיעודי בלאומית ידאג לנו במצבים בריאותיים קשים ולא יאפשר נשיאה בנטל כלכלי כה רב על ידי יקרינו. ראו גם:כפל ביטוחים סיעודיים