מחלת ניוון שרירים (ALS) או כמו שהיא מכונה פעמים רבות מחלת לו גריג על שם שחקן הבייסבול האמריקאי שחלה בה מתאפיינת בהרס הדרגתי של תאי העצב המוטוריים בעמוד השדרה והמוח.
המחלה נפוצה יותר בקרב גברים לבנים, אולם באופן כללי היא אינה שכיחה ומתגלים בדרך כלל עד שני מקרים שלה בשנה.הסיבה למחלה איננה ידועה וגורם הסיכון הידוע היחיד למחלה בביטויה הגנטי הוא היסטוריה משפחתית.
המחלה מתפתחת בדרך כלל בגילאים שבין 40 ל-70 כאשר הגיל הממוצע הוא 55 אולם קיימים מקרים בהם התפרצה המחלה גם בגילאי ה-20 וה-30.המחלה מתרחשת כאשר תאי העצב במוח ובעמוד השדרה מתבלים או מתים ומפסיקים למעשה להעביר מסרים להפעלה של שרירי הגוף השונים.
מהלך המחלה משתנה בין החולים, ברם בדרך כלל נפגע בתחילה תפקוד הגפיים התחתונות והעליונות כאשר עם התקדמותה החשש הוא מפגיעה בשרירי הדיבור, הבליעה והנשימה.למצער, המחלה חשוכת מרפא ולאורך הזמן מאבדים החולים את היכולת לתפקד באופן עצמאי. במרבית המקרים החולים נפטרים לאחר תקופה של שלוש עד חמש שנים מרגע האבחון, ברם 25% מהם ישרדו גם לאחר תקופה זו.
מטרתו העיקרית של הטיפול הניתן לחולים כיום הוא תמיכה וסיוע: טיפול בפצעי הלחץ שנגרמים כתוצאה מהמחלה, סיוע בהזנה, תמיכה נשימתית, עזרה בניידות ועוד .המדינה מכירה באמצעות מוסדותיה השונים וביניהם גם קופות החולים בקושי להתמודד עם המחלה ומציעה את תמיכתה בדרכים שונות.
פיזיותרפיה לניוון שרירים
פיזיותרפיה היא ענף העוסק בשיקום של תפקודי שלד, שרירים או עצבים שנפגעו מסיבות שונות. הטיפול משלב עזרים וטכנולוגיות שונות לצורך החזרה או שימור התפקוד המיטבי של הפרט. פיזיותרפיה היא אחד הכלים החשובים הקיימים לסיוע לחולים בניוון שרירים.פיזיותרפיה חשובה במיוחד במקרים בהם הופיעה סוג מסוים של ניוון שרירים המופיע גם בגילאים צעירים שנקרא ניוון שרירים על שם דושן.
ואם הכל כל כך נחמד,אז למה רופאת המשפחה שלי(קופ"ח-כללי)לא ספרה לי בחיים על העניין הזה?