בישראל, כך לפי ההערכות, קיימים בין 3000 לבין 4000 חולים במחלת טרשת נפוצה. הפגיעה הכללית היא במערכת הנוירולוגית, כאשר קיים נזק עצבי ביכולת העברת תשדורות עצבית דרך המוח וחוט השדרה.
המחלה, שנחשבת למחלה כרונית אוטואימונית, מתגלה לרוב אצל מבוגרים בגילאים צעירים ולא ניתן להחלים ממנה כליל.בהקשר של זכויות רפואיות דרך קופות החולים נקדים ונאמר שיש חשיבות רבה לניצול הזכויות כדי למנוע התדרדרות מהירה וכדי לשפר ככל שניתן את הטיפול בתסמינים ולשפר את יכולת התפקוד האישית.
הזכות לטיפול תרופתי
חלק ניכר מהחולים בטרשת נפוצה סובלים מירידה מתמשכת ביכולת התפקוד וכן מהתפרצויות של התקפים קשים. אחת מהזכויות החשובות ביותר מבחינה רפואית בהקשר זה היא לקבל טיפול שמטרתו למנוע או לכל הפחות להפחית את ההתקפים הקשים. הפחתה של אותם ההתקפים מסייעת בהאטת התקדמות המחלה.על פי סל התרופות הנוכחי זכאים החולים במחלת הטרשת הנפוצה לקבל תרופות שנועדו להתמודד עם התקפים חריפים ולמעשה למנוע לפחות חלק מהם. הזכאות לתרופות הללו איננה תלויה בקופת החולים שכן גם קופת חולים כללית, גם קופת חולים מכבי, גם קופת חולים לאומית וגם קופת חולים מאוחדת חייבות לספק אותן בהתאם למצב החולה ולתסמיני המחלה.
התרופה אוונקס, למשל, היא אחת החשובות ביותר לטיפול בהתקפים הקשים. לרוב, אמורות קופות החולים לספק תרופה זו או תרופות דומות אחרות לאחר הופעה ראשונה של התקף קשה וכן עבור חולים שמוגדרים כסובלים ממצב מתמשך של התקפים והפוגות.הזכות לפיזיותרפיה
מלבד טיפול תרופתי זכאים חולי טרשת נפוצה לקבל סדרת טיפולי פיזיותרפיה באמצעות קופות החולים. הזכות לטיפולים ממומשת על ידי קופות החולים השונות באמצעות הגדרה של כמות טיפולים שנתית שמשתנה לפי מצב החולה ועל פי הגדרת הקופה.
- קופת חולים כללית – 12 טיפולי פיזיותרפיה בכל שנה. 25 טיפולים לאחר אשפוז או צורך אקוטי אחר.
- קופת חולים לאומית – 12 טיפולי פיזיותרפיה בכל שנה. 36 טיפולים לאחר אשפוז או צורך אקוטי אחר.
- קופת חולים מאוחדת – 12 טיפולי פיזיותרפיה בכל שנה. 25 טיפולים לאחר אשפוז או צורך אקוטי אחר.
- קופת חולים מכבי – מכסת טיפולים נבדקת בכל מקרה לגופו.
זכויות החולה הכרוני
חולי טרשת נפוצה, בדומה לחולים כרוניים אחרים שצריכים ללמוד לחיות עם המחלה, זכאים לקבל מקופות החולים הנחות שונות ופטורים.- תקרת תשלום – קופת חולים כללית, קופת חולים מאוחדת, קופת חולים מכבי וקופת חולים לאומית מחויבות להעניק הנחה בתרופות מרשם באמצעות קביעת תקרה מקסימלית לתשלום חודשי (החישוב הוא רבעוני). תקרת התשלום החודשית היא כמאתיים וחמישים ₪, כאשר יש הבדלים קלים בין קופות החולים ברמה של עשרות שקלים לכאן או לכאן. התקרה אמורה להינתן אוטומטית, חשוב לוודא שזה אכן מבוצע.
- פטורים והנחות – עבור חולים שהוכרו כנכים על ידי המוסד לביטוח לאומי יש אפשרות לקבל הנחות נוספות ופטורים מתשלומים לקופת חולים או גורמי חוץ. לדוגמא – ביקור רופא מקצועי, מכונים רפואיים, הפניות לחדר מיון. חשוב לוודא מול קופת החולים שמקבלים את הפטורים וההנחות הנכונים לאותו הרגע. בכל מקרה של ספק או אי הסכמה, ניתן לפנות לקבלת סיוע לנציבות הקבילות שפועלת על פי חוק.
- הצטרפות לביטוח משלים – בכל קופות החולים אסור לקופה למנוע את הצירוף לביטוחים המשלימים (שב"ן) על סמך מחלה כרונית. עניין זה ראוי לציון שכן הביטוחים המשלימים של קופות החולים (כגון מכבי מגן, כללית מושלם וכיוצא באלה) עשויים להקנות הטבות נוספות, הנחות וזכויות נוספות (למשל יותר טיפולי פיזיותרפיה).