חולים כרוניים מוגדרים כמי שסובלים ממחלה או ממצב רפואי מתמשך. כתוצאה מכך, חולים אלה זכאים לזכויות רפואיות ואחרות המוגדרות ממצבם המיוחד. למרות שיש הבדל של ממש בין חולים כרוניים הסובלים ממחלות שונות, ניתן למצוא קווים משותפים בזכויות שהם זכאים אליהם מטעם קופות החולים השונות בישראל.
הגדרת החולה הכרוני
הזכות הבסיסית של כל חולה כרוני היא ראשית לכל להיות מוגדר כמי שסובל ממצב כרוני. לכן, חשוב להכיר את ההגדרה הרשמית למצב זה (על פי משרד הבריאות). חולה כרוני הוא:- מי שזקוק לטיפול תרופתי קבוע, בתרופות כפי שקבע משרד הבריאות ברשימה.
- מי שזקוק לכל תרופה שהיא במרשם רפואי, למשך חצי שנה לפחות.
- מי שסובל ממחלה המוכרת ככרונית, על פי הגדרת משרד הבריאות (לדוגמא – מחלת קרוהן, טרשת נפוצה, איידס).
זכויות כלליות
חולים במחלה כרונית זכאים כמו כל חולה אחר לשורה של זכויות כלליות מטעם קופות החולים. יש לציין שעבור החולה הכרוני שזקוק לטיפול ושירות מתמשכים מקופות החולים, יש לזכויות הללו משמעות מיוחדת. כלל קופות החולים בישראל – כללית, מכבי, לאומי ומאוחדת מחויבים לספק את הזכויות:
- יחס נאות – מצד כל רופא או איש צוות אחר הפועל מטעם הקופה.
- סודיות רפואית – נאסר על הקופות למסור מידע רפואי לכל גורם שהוא ללא אישור מראש ובכתב מהחולה.
- קביעת תורים בזמן סביר – קביעת תורים לרופא מקצועי, למכונים רפואיים, לקבלת חוות דעת, לטיפולי פיזיותרפיה, טיפולים במים וכיוצא באלה, צריכה להיעשות בזמן סביר.
- מניעת חסמים בירוקרטיים – על קופות החולים נאסר להקשות על החולים באמצעות כללים ביורוקרטיים סבוכים.
- זכות להתלונן – החולה הכרוני יכול לברר זכויות שונות וכן להתלונן על טיפול או חוסר טיפול מצד קופת החולים שלו באמצעות פניה לגוף שנקרא נציבות הקבילות לחוק בריאות ממלכתי.
הזכות לטיפול תרופתי
בישראל קיים סל תרופות שמהווה רשימה של כלל התרופות ושל שירותים נוספים שלהם זכאים החולים השונים על פי החוק. בין היתר, קובע הסל שורה של תרופות שנועדו למתן טיפול לחולים כרוניים. חשוב לציין שיש תרופות שמוכרות לצורך טיפול במחלות מסוימות ולא באחרות ולעיתים יש צורך בעמידה בתנאים שונים על מנת שתרופה מסוימת תאושר.עבור חולים כרוניים, טיפול בתרופות שרושמים להם רופאי קופות החולים עשוי להשפיע לחיוב על האטת התקדמות המחלה. דוגמא לכך ניתן למצוא בתרופות מסוג אינטרפרונים לטיפול בחולי טרשת נפוצה. תרופות אלה ידועות כמאטות את התקדמות המחלה ומשפרות את איכות החיים של החולה.
הזכות להנחות בתרופות
חולים כרוניים זכאים להיות רשומים במאגרי המידע של קופות החולים בתור מי שסובל ממחלה כרונית. הרישום הזה אמור להעניק להם זכות אוטומטית לתשלום לתרופות שאיננו עולה על סך מקסימלי שמשתנה מעת לעת. תקרת התשלום בקופות החולים השונות:- 238 ₪ בקופת חולים כללית.
- 276 ₪ בקופת חולים לאומית.
- 276 ₪ בקופת חולים מאוחדת.
- 251 ₪ בקופת חולים מכבי.
יש לציין שקופות החולים גם מעניקות הנחות ברכישת תרופות על פי מנגנון של השתתפות עצמית המוגדר באופן שונה בכל קופה ולכל תרופה.
פטורים וטיפולים נוספים
בנוסף לאמור לעיל, זכאים החולים הכרוניים לקבל טיפולים נוספים כמו פיזיותרפיה על פי הצורך. לכל קופת חולים יש הגדרה משלה למספר טיפולים שנתי מקסימלי כאשר מי שרכש ביטוח משלים עשוי להיות זכאי לתוספת טיפולים בכל שנה.לסיום, נציין שחולים כרוניים שמוכרים כנכים על פי הקריטריונים של המוסד לביטוח לאומי פטורים מעלות אגרת רופא מקצועי או דיאטנית. גם שירות של מרפאות חוץ ומכוני בדיקה ניתנים ללא עלות.