לופוס (בעברית: "זאבת") היא מחלה אוטואימונית כרונית, שבכוחה לפגוע בכל אחת ממערכות הגוף: החל מפרקים במקרה הפשוט יותר, דרך פגיעה בכלי לב או בלב ועד לצורה החמורה ביותר, והיא פגיעה בכליות או במערכת העצבים המרכזית של גוף האדם.
מהם הסוגים של מחלת הלופוס?
נהוג לחלק כיום את מחלת הזאבת, לה אינספור ביטויים ("המחלה בעלת אלף הפרצופים") לחמש תת קבוצות עיקריות:
- Systemic Lupus – הסוג השכיח ביותר של המחלה. עשוי להיות מאופיין בהגברת החום, עייפות, חולשה, דלקות בשרירים או במפרקים, ביטויים עוריים (לרבות פריחה), פגעות בכליות ועוד. היות ואין בנמצא תרופה שתתגבר על המחלה לחלוטין, עיקר הטיפול מבוסס על הקטנת התסמינים שלה.
- Drug Induced Lupus – צורה פשוטה יחסית של לופוס, הבאה לידי ביטוי בתסמינים דוגמת חום, דלקת מפרקים או דלקת בקרומי הלב. נגרמת לרוב עקב שימוש בתרופות מסוימות, אשר הפסקתן, כמו גם נטילת סטירואידים, תביא להתגברות על הבעיה.
- Neonatal Lupus – מחלה הפוגעת בחולות לופוס הנמצאות במהלך תקופת הריון. עלולה להביא לפגיעה בכבד, לאנימה או אפילו להפרעות הולכה לבביות
- Discoid Lupus – בצורה זו, שאינה נחשבת למורכבת, עלולים להיגרם נגעים אדומים בגוף, שכאשר אינם מטופלים בזמן עלולים להביא לצלקות. המחלה ניתנת לטיפול באמצעות משחות, תרופות והקטנת החשיפה לאור.
- Subacute Coetaneous Lupus – פריחה אדומה, המופיעה בדרך כלל על גבי הגב, החזה, הכפתיים ועוד. הטיפול כאן מבוסס על תרופות מערכתיות, סטרואידים והקטנת החשיפה לאור.
סל הבריאות לחולים בלופוס
בהתאם להחלטת משרד הבריאות, ישנם מספר טיפולים, תרופות או שירותים אשר ניתנים לחולים בלופוס בסבסוד חלקי או מלא מטעמו. הסיוע העיקרי הוא הכללת חלק מהתרופות לטיפול בלופוס בתוך סל הבריאות, וזאת, בין השאר, ביחס לתרופות הבאות:
- Benlysta – נמצאת בסל הבריאות עבור חולים מבוגרים, החולים בזאבת פעילה, ואשר טיפולים קודמים במחלה התגלו כלא יעילים. הטיפול באמצעותה מבוסס על עירוי, דרך הוריד, אחת לחודש.
- Cellcept – סבסוד של התרופה, המיועדת לטיפול בדלקות כליות, הנגרמות אצל חולי זאבת רבים.
זכויות נוספות לחולים בלופוס
מלבד הכללים שנקבעו בסל הבריאות, זכאים חולים בלופוס לשירותים ולזכויות נוספים. הביטוח הלאומי עשוי לקבוע קצבת נכות כללית במסגרת המחלה, וזאת כאשר החולה הוא מגיל 18 ועד גיל הפנסיה, בעל נכות רפואית של 40% או 60% ואשר כושר העבודה שלו נפגע.
בנוסף על כך, קבלת הקצבה מותנית בכך שאין לאותו אדם הכנסה חודשית, ממקום עבודה או משלח יד, אשר עולה על המשכורת הממוצעת במשק הישראלי.סיוע אחר הניתן להם במסגרת הביטוח הלאומי הוא קבלת קצבת שירותים מיוחדים, קצבת סיעוד (במקרים בהם יכולת התפקוד של האדם נפגעת עקב המחלה, והוא נדרש להעסיק בביתו מטפל סיעודי) או גמלת ניידות.
סיוע אחר הניתן לחולי לופוס הוא שיקום מקצועי, וזאת כאשר אחוזי הנכות עומדים על 20% לפחות. במסגרת השיקום, זכאי החולה למימון מלא של לימודיו.זכויות אחרות הן כדלהלן:
- מס הכנסה – פטור מלא ממס הכנסה במצבים בהם אחוזי הנכות שנקבעו עקב זאבת עומדים על 90% לפחות.
- משרד האוצר – הנחה או פטור מלא בתשלום מיסים עבור קניית רכב.
- קבלת הנחה משמעותית בתשלומי הארנונה.
- קבלת תו נכה – גם כאן, בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו.