ישנו מגוון רחב ביותר של מחלות ומצבים רפואיים שבעזרת אבחון מוקדם אפשר להתמודד עמם בהצלחה רבה. בין היתר מדובר על בעיות גדילה והתפתחות, בעיות קשב וריכוז, השמנה ועוד רבות נוספות.
לאחרונה, פורסמה הודעה רשמית על ידי קופת חולים מאוחדת לפיה הקופה תתחיל בקרוב בפרויקט חדש שבו תיערכנה פגישות בין רופאים לילדים לצורך ביצוע של בדיקות מקיפות למשך חצי שעה בממוצע במטרה לאבחן את הבעיות השונות מבעוד מועד.במהלך הפרויקט החדשני שככל הנראה יהפוך לפרוטוקול רפואי קבוע במהלך הזמן, הרופאים יפגשו ילדים בין הגילאים שנתיים לשש שנים גם במידה והם לא חולים או לכל הפחות גם במידה ואינם מציגים תסמינים קליניים כלשהם.
על התכנית החדשה והמהפכנית
התכנית החדשה, שזכתה לשם "ביקור בריא", תוביל לכך שילדים קטנים יזכו לבדיקה מערכתית מקיפה לאבחון מוקדם של מחלות שונות בדיוק כמו שנהוג לבצע כיום במבוגרים וזאת מתוך הבנה כי גם ילדים נמצאים בסיכון לחלות במחלות שונות שלא תמיד באות לידי ביטוי מבחינה קלינית בשלבים הראשוניים שלהן. ד"ר רינת כהן, רופאת הילדים הראשית בקופת חולים מאוחדת מדווחת כי הרופאים יעבדו במסגרת התכנית בזמן מיוחד שלא מוקדש לטיפול בילדים חולים ובהתאם לכך גם יתוגמלו.לדברי ד"ר כהן מטרת התכנית היא להעניק מידע מקצועי למשפחות הילדים, לאבחן מחלות שונות בשלב המוקדם ביותר ולספק באופן כללי שירותי רפואה טובים יותר ומתקדמים יותר. במסגרת הביקורים הרופאים יוכלו לבדוק אספקטים שונים כמו למשל הפרעות אכילה, השמנה, אוטיזם, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות בהתפתחות ומגוון של בעיות נוספות שכיום לא נחשבות לדחופות.
מעבר לכל זה, יהיה באפשרות הרופאים לאבחן את אורח החיים המשפחתי ולסייע להורים להתמודד עם בעיות שעלולות להופיע בעתיד, כגון הפרעות הרטבת לילה או בעיות התנהגותיות.המצב בתחום נכון להיום
נכון לכתיבת שורות אלה, ילדים בגילאים שנתיים עד שש שנים מוזמנים לקבל שירותים רפואיים בתחום הרפואה המניעתית בטיפות החלב הממשלתיות אך מידת ההיענות עדיין נמוכה מאוד. בדו"ח המיוחד שפרסם מבקר המדינה בחודש שעבר נראה כי רק חצי מהילדים בני השלוש שמבוטחים בקופת החולים מכבי וכי רק שלושים אחוז מבני השש המבוטחים בקופה זו מגיעים למשל לביצוע של בדיקות שמיעה.
באופן דומה נראה כי רק שלושים אחוז מהילדים מגיעים לבדיקות התפתחות שנחשבות לבדיקות הכרחיות ביותר, שכן מטרתן לאבחן בעיות התפתחות בשלב מוקדם. איגוד רופאי הילדים תומך באופן נלהב בתכנית החדשה של קופת חולים מאוחדת בין היתר כיוון שאת הבדיקות הרלוונטיות יבצע רופא הילדים האישי של הילד ובעקבות כך ישנו צפי להגברת הערנות לבעיות השונות בעתיד.דבר המומחה
פרופסור אלי סומך, יושב ראש האיגוד ומנהל אגף הילדים של בית החולים וולפסון, אומר כי טיפות החלב מיועדות לתת לאוכלוסייה מענה לאלמנטים בסיסיים שונים בגיל הרך כמו למשל איתור של בעיות התפתחותיות וחיסונים ואין ספק שטיפות החלב עושות עבודה מצוינת. עם זאת, לאחר גיל שנתיים הביקורים בטיפות החלב הולכים ונהיים תכופים פחות ופחות ולפיכך המעקב אחר הילדים נהיה מאתגר יותר עד בלתי אפשרי.
לדברי פרופסור אלי סומך, מאחר ורופאי הילדים עסוקים בטיפול בבעיות דחופות, אין להם כיום די פנאי בשביל לתת מענה לביות שלא נמצאות בתחום הרפואה הדחופה. עם זאת, לבעיות אלו שקשורות לאורח חיים, תזונה או התנהגות, קיימות השלכות מרחיקות לכת בכל הקשור להתפתחות ולגדילה התקינות של הילד.הפרויקט החדש, המבורך והמהפכני צפוי לצאת לדרך בקרוב ולהיות ממומן על ידי קופת החולים מאוחדת באופן מלא.