זה קשה להודות בכך פעמים רבות, אבל העובדות הן ברורות: הרבה מאד אנשים, גברים ונשים גם יחד, סובלים מבעיות שונות בתפקוד המיני שלהם.
בעיות בתפקוד המיני נעות על ספקטרום רחבשל תופעות: די אם נזכיר קשיים דוגמת בעיות זקפה, בעיות בפוריות, היעדר חשק מיני, כאבים במהלך קיום יחסי מין, שפיכה מוקדמת/מאוחרת, מחלות מין – והרשימה, למרבה הצער, עוד ארוכה.בעיות בתפקוד המיני עלולות לפגוע בצורה מוחלטת ביכולת הפוריות של האדם, להקשות עליו לקיים אקטים מיניים וגם לחבל בהנאה שלו מהם. קושי אחר נובע מכך שהבעיות האלה גורמות בחלקן הגדול למבוכה, ומכאן שרבים לא פונים לקבל טיפול, לעיתים מתוך ציפיה כלשהי שהבעיה תחלוף מעצמה. זה חבל, מכיוון שיש בישראל מספיק גורמים המבצעים אבחונים ומספקים פתרונות בתחום: כולל דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים, בהם נתמקד במאמר הנוכחי.
לכל קופת חולים יש חוקים משלה
הדבר הראשון שאתם צריכים לדעת הוא שהפתרונות לבעיות לתפקוד במיני משתנות אצל כל אחת מקופות החולים – קופת חולים לאומית, שירותי בריאות כללית, קופת חולים מאוחדת ומכבי שירותי בריאות – ותלויה גם בביטוח הספציפי שיש ללקוח הספציפי.הדבר הראשון שקופות החולים מציעות הוא מרפאות ייעודיות לטיפול בבעיות בתפקוד המיני, בין אם באופן פרטני ובין אם בצורה של טיפול זוגי (כי הרי הרבה פעמים בעיות במיניות מקרינות על היחסים בין בני הזוג גם במישורים אחרים). אם קופת החולים לא מספקת גורמים מקצועיים מטעמה, או כאשר מעוניינים לפנות לגורם אחר, נדרש לראות האם הוא מקיים הסדר עם קופת החולים. הסדרים אלה עשויים להביא להנחות משמעותיות על הסיוע שניתן לבעיה, שבחלק ממקרים מגיע לסכומים גבוהים מאד.
במרפאות ניתן לעבור אבחונים, לרוב תמורת סכום השתתפות עצמית שלא אמור לעלות יותר מכמה עשרות שקלים. גולת הכותרת של הסיוע שמספקות קופות החולים הוא, איך לא, הטיפולים הנקודתיים בבעיה.יש לא מעט טיפולים שניתן להכניס לתמונה, כאשר מספר הטיפולים וטיבם תלוים בסוג הביטוח שיש למבוטח: החל מטיפולים פסיכולוגיים, דרך תרופות ועד לטיפולים מורכבים יותר (ניתוחים למשל).
הטיפולים הכירורגיים ייערכו לרוב במסגרת בתי החולים בישראל, אם כי קופת החולים יכולה לסבסד אותם באופן חלקי או מלא. בשנים האחרונות אנחנו עדים למגמה בה טיפולים מקשת הרפואה המשלימה הופכים למשמעותיים יותר בשדה המשחק הרפואי, והדבר נותן את אותותיו גם בכל הנוגע לבעיות שונות בתפקוד המיני.חלק מקופות החולים מפעילות קווי או שירותי ייעוץ לסובלים מבעיות, בחלק מהמקרים אוכלוסיות מוגדרות (לדוגמא ייעוץ מיני לבעיות), כשהדגש במקרה הזה כמובן הוא על דיסקרטיות.
אז מה עושים?
הדבר החשוב ביותר שיש לעשות הוא להבין כי בעיות בתפקוד המיני מצריכות פתרון וניתן להתמודד איתן, ורצוי שעה אחת קודם: נדירים המקרים בהם הן נפתרות מעצמן. מומלץ לסקור את רשימת התנאים והזכויות שמקבלים במסגרת הביטוח שמחזיקים בו, כאשר המוקדים הטלפוניים או אתרי האינטרנט של קופת החולים הרלוונטית יכללו בוודאי מידע מועיל.סביר להניח שבמסגרת כל אחד מהביטוחים המשלימים יינתן מענה ראוי לנושא בעיות בתפקוד המיני, כשבביטוחים רחבים (ויקרים) יותר המענה יהיה כמובן רחב יותר.
אם קופת החולים מתפעלת מרפאה לטיפול בבעיות מיניות, יכול מאד להיות שהפנייה אליו צריכה להיות הצעד החשוב ביותר שיש לעשות. מרכזים אלה מאגדים בתוכם את כל השירותים שהוזכרו מעלה, ומונעים את הצורך לעבור בין מספר רב של רופאים ומומחים, במקומות שונים. שימו לב, שבחלק מהמקרים תצטרכו לעבור קודם לכן דרך רופא המשפחה המטפל בכם, או רופא אחר, ולקבל הפניה להמשך האבחון או הטיפול.