ילדים בעלי הפרעות של קשב וריכוז, כמו גם ילדים בעלי הפרעות ריכוז והתנהגות היפראקטיבית הנלווית לכך, מתמודדים עם לא מעט קשיים, כמו למשל קשיים בלמידה, קשיים בהגעה להישגים גם כאשר מנת המשכל גבוהה וקשיים חברתיים בלתי מבוטלים.
קופת חולים מכבי, למשל, מציעה במיוחד להורי הילדים המאובחנים כבעלי ADHD סדנאות הורים. מה כוללת סדנה כזאת? כמה מפגשים היא אורכת? איך נרשמים ומי זכאי להשתתף? להלן נענה על כך וכן גם על שאלות נוספות כגון מי מעביר את הסדנאות, מהי עלות למשתתף, ומהי התרומה עבור ההורים וגם – עבור הילדים.
כלים לחיים טובים
כל הורה שואף שלילדיו יהיו חיים טובים, חיים מאושרים, נטולי קשיים ככל שרק ניתן. לכן, זהו אתגר לא פשוט עבור הורים לילדי ADHD אשר מגלים כי ידם קצרה מלהושיע. במיוחד להורים שזקוקים לכלים, אך גם לכאלה שמחפשים דרכים נוספות מלבד אלו המוכרות להם, יינתנו בסדנאות גישות לטכניקות מסייעות ומקדמות.כדאי לזכור כי אפילו ילדים שעושים שימוש בטיפול תרופתי אינם יכולים להיות תחת השפעה מתמדת. למעשה, ההורים הם אלה שרואים את העליות והמורדות ורוצים לדעת – מה לעשות, כיצד לעשות, מתי להתערב ואיך אפשר לסייע.
מפגשים בהנחיית אנשי מקצוע
סדנאות הורים לילדי ADHD מטעם קופת החולים מכבי מתקיימות באזורים שונים בארץ. הסדנאות נפתחות מעת לעת וכדאי להירשם מראש. למי מיועדות הסדנאות? בדרך כלל, ההתאמה הינה להורים לילדים בגילאי בית הספר היסודי. מדובר בהורים לבני השבע עד שתיים עשרה שנים.כמה זמן נמשכת כל סדנא? מדובר בשבעה מפגשים שוטפים פלוס מפגש נוסף לסיכום. כל מפגש אורך כשעה וחצי. את הסדנאות מעבירים אנשי מקצוע בעלי ניסיון כגון עובדים סוציאליים ומרפאים בעיסוק.
מחיר מסובסד לחברי הקופה
הסדנאות, באופן ראוי לציון, מתאימות להורים לילדים מאובחנים, לרבות כאלה שאינם מבוטחים של קופת חולים מכבי. על מנת להירשם לסדנא יש צורך להמציא אבחון שניתן על ידי גורם רפואי – כגון רופא בעל הכשרה נוירולוגית, פסיכיאטר, רופא מומחה להתפתחות הילד או להפרעות קשב.לחברי מכבי, ההשתתפות מסובסדת. על פי פרסומי הקופה, עבור מבוטחי הקופה עלות הסדנא כיום – 240 ₪ לכל 8 המפגשים. עבור נרשמים שאינם חברי הקופה, עלות הסדנא מעט גבוהה יותר, אך עדיין במחיר נוח של 360 ₪.
תכנים עיקריים ותועלות חשובות
הורים המביעים עניין בסדנא, יבקשו בוודאי לדעת מהם התכנים, מהי התועלת, מה לומדים. בחלק הראשון של הסדנא יבינו ההורים איך מגדירים למעשה הפרעות של קשב וריכוז ואיך ההפרעה באה לידי ביטוי. כמו כן, הם יבינו מהו העומס הנפשי ואף הפיזיולוגי המלווה הפרעת קשב ולומדים כיצד להקל באמצעות כלים מלומדים ובאמצעות ניהול מטלות לאורך זמן.תוך כדי המפגשים, לומדים ההורים איך עוזרים לילד להאמין בעצמו ולשפר את שליטתו בעצמו – הן בזמן הלימודים והן בשעות שלאחר מכן. יש מגוון אסטרטגיות לסיוע בהתמודדות עם היצף חושי.
מה עוד לומדים ואילו כלים מקבלים? למשל כיצד לגשת אל הילד באופן שיקל עליו לקלוט את המשימות והמטלות שלו, תוך מיקוד באינטונציה ובמתן חיזוק חיובי. לומדים לאתר מעשים והתנהגויות שאינם מקדמים אך גוזלים אנרגיה רבה וכן לתעדף משימות ומטלות, לא רק בבית הספר אלא גם בחיים בכלל. בסדנא לומדים גם על מודלים עיוניים וכן על מרחיבים לגבי טכניקות התנהגותיות מקדמות.