אנשים החווים ירידה בשמיעה או הורים לילדים החשים כי לילדם יש קושי בשמיעה, נדרשים לערוך בדיקת שמיעה על מנת לבדוק האם יש בעיה בשמיעה, ואם כן מה עומק הבעיה. בדיקות שמיעה, ובמידת הצורך התאמת מכשירי שמיעה נערכות במכוני שמיעה.
קופות החולים מעניקות שירות של מכוני שמיעה בסל השירותים שהן מעניקות למבוטחיהן. השירות ניתן בשני אופנים, ולרוב המבוטח יכול לבחור: לערוך את בדיקת השמיעה במכון שמיעה של הקופה עצמה, או לערוך את בדיקת השמיעה במכון שמיעה המוכר על ידי הקופה.לא לכל קופות החולים יש מכון משלהן, ולא בכל הישובים בארץ יש מכונים של קופות החולים, אך כל קופות החולים מאפשרות בדיקה בפריסה רחבה של מכונים פרטיים המאושרים וממומנים על ידי הקופה.
הליך ההפניה למכון שמיעה
אדם מבוגר החושש כי חלה ירידה באיכות השמיעה שלו, או הורים לילד החשים כי הילד אינו שומע טוב, צריכים לפנות לרופא מומחה לאף אוזן גרון ולשתף אותו בתחושתם.רופא אף – אוזן – גרון עורך לנבדק מספר בדיקות ולעתים שולח אותו לבדיקות נוספות. במידה והרופא מוצא לנכון הוא שולח את הנבדק לבדיקת שמיעה במכון שמיעה, על מנת לבדוק האם אכן ישנה ירידה ביכולת השמיעה.
השירותים המוענקים על ידי מכוני השמיעה
במכון שמיעה נערכות לנבדק בדיקות ייחודיות, על ידי אנשי מקצוע מנוסים, אשר תחום מומחיותם הוא קלינאי תקשורת. יכול להיווצר מצב שבו למטופל יש ליקויי דיבור בשל בעיות שמיעה ולכן, יפנה הרופא את המטופל לקלינאי תקשורת. להרחבה: מכון שמיעה באתר כולי אוזן.בדיקות אלה אינן כואבות, והן אמורות לבדוק האם אכן חלה ירידה ביכולת השמיעה של האדם. במידה והמכון מאבחן כי ישנה ירידה ביכולת השמיעה, עליו לבדוק מה חומרת הירידה בשמיעה, ובהתאם לכך להמליץ המלצות טיפוליות.
הבדיקות הנערכות במכון שמיעה
בדיקת שמיעה כוללת בעצם כמה בדיקות נפרדות:הנבדק יושב בחדר אטום ועל אוזניו מוצמדות אוזניות.
בדיקה ראשונה: השמעת צלילים בעוצמות שונות. על הנבדק לסמן לגבי כל צליל האם הוא שומע אותו או לא.בדיקה שניה: לנבדק מושמעות מילים. עליו לחזור אחרי כל מילה שהוא שומע. עוצמת הקול של המילים הולכת ויורדת.
בדיקה שלישית: לנבדק מושמעות מילים חד הברתיות בעוצמה קבועה ועליו לחזור עליהן במדויק. במהלך הבדיקות ממלא הבודק לפי תוצאות הבדיקות טופס הנקרא אודיוגרמה. טופס זה מסכם את תוצאות הבדיקות וקובע האם אכן יש ירידה בשמיעה, ומה רמת הירידה. בהתאם לתוצאות הבדיקה יינתנו המלצות לגבי דרכי הטיפול, כלומר, לגבי הצורך בהתאמת מכשיר שמיעה. במידה ומומלץ על מכשיר שמיעה ייבדקו יחד עם הלקוח האפשרויות השונות מתוך מגוון מכשירי השמיעה, להתאמת המכשיר המתאים עבורו. התאמת המכשיר נעשית על ידי בדיקת כמה מימדים: הנזק לשמיעה והמכשירים המתקנים בצורה הטובה ביותר נזק זה, אורח החיים של הלקוח, גילו והמחיר של מכשיר השמיעה.