לא צריך להיות מומחה לרפואה כדי להכיר את חשיבותן של בדיקות ה-MRI כאמצעי אבחוני חשוב במיוחד.
בדיקות אלה משמשות כבר שנים ככלי אבחון מהשורה הראשונה בתחומי הרפואה, חקר המוח, ביולוגיה, פסיכיאטריה ועוד, וכזה המסוגל לגלות מצבים מורכבים בגוף האדם אפילו בשלבי ההתפתחות הראשונים שלהם.מהי בדיקת MRI?
בדיקת MRI, או בעברית "דימות תהודה מגנטית", מהווה, ברמה הכללית, סריקה של האיברים הפנימיים של גוף האדם.
אחד המאפיינים היחודיים שלה נוגע לעובדה שבדיקה זו אינה נחשבת לפולשנית כלל וכלל, שעה שהיא מבוססת על תהודה מגנטית, בשילוב עם קרינת רדיו. בדיקה זו, בהמשך לכך, כוללת סכנה מסוימת בחשיפה מוגברת לקרינה, ולכן היא חייבת להיעשות במכונים מורשים לכך.בדיקת ה-MRI מעניקה תמונה ברורה במיוחד, לעיתים אפילו תלת מימדית, של האיברים באזור הבדיקה, כמו גם כלי הדם. המנתחים את הבדיקות יכולים לעבד את התמונות, ואף להתמקד באיזורים או באיברים מסוימים, מה שתורם ליעילות האבחון ולרמת הדיוק שלו.
באמצעות הבדיקה ניתן לאבחן שורה ארוכה של בעיות במפרקים הגוף, באיברים הפנימיים ובמערכת העצבים, לרבות גידולים במוח, פריצת דיסק, טרשת נפוצה וכן הלאה.מכיוון שבדיקת MRI מצריכה ציוד טכנולוגי מתקדם, היא תתבצע אך ורק במכונים המורשים לכך, אשר מספרם בישראל אינו גדול יתר על המידה. מכונים אלה כוללים, מעבר למכשירי ההדמיה, גם צוות של טכנאים ורופאים, אשר בקיאים בניתוח תוצאות הבדיקה בתחום רפואי מסוים.
מכוני MRI דרך קופות החולים הפועלות בישראל
הנקודה המרכזית שיש להדגיש, בשלב הזה, היא שבדיקות MRI כלולות בסל הבריאות בישראל עבור מטרות רפואיות סטנדרטיות. קופת החולים, לכן, מחליטה בכל מקרה האם להפנות את המבוטחים שלה לביצוע הבדיקה החשובה הזו, באמצעות בחינת ההלימה בין נחיצות הבדיקה לבין מה שמקובל ברפואה המקובלת באותה עת.ככלל, קופות החולים נוטות לבחון חלופות אחרות טרם ביצוע ה-MRI, חלופות הנחשבות לפשוטות ולזולות יותר עבורן (רנטגן, למשל), כך שבדיקות MRI ייכנסו לתמונה כאשר נדרש אבחון מקיף, או כשלא ניתן לבצע בדיקות פולשניות.
ברמה המעשית, נעשה ההליך לרוב באמצעות הפניית המטופל לאחד ממכוני ה-MRI ומרפאות החוץ שנמצאים בהסדר עם קופת החולים האמורה, מה שיעניק למבוטח קופת החולים הנחה משמעותית או סבסוד חלקי בביצוע הבדיקה.עם זאת, המדיניות של חלק מקופות החולים, דוגמת מכבי שירותי בריאות, היא לאפשר טיפול בבית חולים או במכון בדיקה קרוב, שאינו נמצא בהכרח בהסדר עימה, באם אין במרחק של כ-40 קילומטרים מביתו של המטופל מכון הסדר.
קופת חולים לאומית מתפעלת מכוני דימות, המבצעים בדיקות מורכבות, לרבות MRI – גם כאן, יש צורך בהפניה של רופא כללי או מומחה מטעם קופת החולים. התמונה דומה גם במקרה של קופת חולים כללית, שאף פועלת בהסדר עם רשת המכונים הפרטיים של מכון מור.