אין צל של ספק שאחד הכישורים הבסיסיים הנדרשים מכל אחד מאיתנו הוא תקשורת. הבעיה המרכזית היא שקשיים בתקשורת מאפיינים כיום אחוזים נכבדים באוכלוסיה, והם עלולים להיגרם עקב מכלול רחב של גורמים.
מכונים לקלינאות תקשורת תופסים תפקיד מרכזי בהתמודדות עם הבעיה. מה תפקידם? ומהם השירותים המוצעים כיום בישראל לחברי קופות החולים השונות?מה תפקידם של מכוני קלינאות תקשורת?
המטרה הראשונית של מכונים לקלינאות תקשורת, אם כן, היא לאבחן לקויות שונות בתחום התקשורת: יכולות להיות אלה לקויות דיבור, הבעה, תקשורת לא מילולית ואפילו לקויות קריאה או כתיבה.
האבחון נעשה באמצעות בעלי מקצוע המוכשרים לכך – קלינאי תקשורת, אך גם מחנכים, פיזיותרפיסטים וכיוצא בזה – ומתוך מטרה להציע, בסוף הדרך, גם טיפולים להתמודדות יעילה עם הבעיה.חשוב להדגיש שחלק ניכר במתן הפתרונות של מכוני קלינאות התקשורת מבוסס על מאפייני קהל היעד: כך, למשל, ברור שטיפול בליקויי תקשורת יהיה שונה אצל ילדים, אשר הלקויות עלולות לפגוע בהתפתחות שלהם וברכישת מיומנויות החיים החשובות, מאשר במקרה של מבוגרים.
מכוני קלינאות תקשורת דרך קופות החולים הפועלות בישראל
בשנים האחרונות, הדרישה לפתרונות בתחום קלינאות התקשורת גברה במידה משמעותית, כך שלא מפתיע כי כל קופת חולים בישראל מציעה פתרונות מגוונים בתחום.הסיוע של קופת החולים ניתן לרוב באחד משני אופנים: הראשון הוא מתן החזרים כספיים עבור ביקור המבוטחים במכוני קלינאות תקשורת הנמצאים בהסדר עם קופת החולים האמורה, והשני – הפנייתם לביצוע הבדיקות במכונים המופעלים על ידי קופת החולים עצמה.
מכון לקלינאות תקשורת בקופת חולים כללית
קופ"ח כללית מתמקדת בהפניית ילדים, בעלי בעיות התפתחויות מסוגים שונים, לביצוע בדיקות, ובכלל זה כאלה המבוצעות באמצעות קלינאי תקשורת.הבחירה היא בין מסלולי החזר להסדר, המבוססים על החזר סכום המגיע עד ל-75% מעלות הטיפול, או תשלום השתתפות עצמית בגובה של 30 ש"ח, בהתאמה. חיוני שהטיפול ייעשה אך ורק במכונים הנמצאים בהסכם עם קופת החולים, ולאחר הפניית גורם מקצועי מטעמה.
מכון לקלינאות תקשורת בקופת חולים מאוחדת
הסיוע שלה למבוטחיה ניתן באמצעות הפנייתם לבדיקות קלינאי תקשורת באחד המכונים המתופעלים על ידי קופת החולים עצמה, וזאת לאחר הפניה של רופא כללי: התשלום על הבדיקות, המשתנה בהתאם לסוג הביטוח של המבוטח, מבוצע לרוב בצורה רבעונית.עבור טיפולים המתבצעים מחוץ לקופת החולים, משלם המבוטח סכום של 28 ש"ח, כשהשתתפות קופת החולים, במקרה של מכוני הסדר, מוגבלת עד לתקרת התעריף שנקבע על ידי משרד הבריאות.