התמכרות לחומרים שונים מלווה את האנושות מזה מאות שנים. אולם, ככל שעוברות השנים החומרים הולכים ונעשים קשים ומזיקים יותר, ועם זאת גם זמינים יותר. כך בעיית ההתמכרויות הולכת ומתרחבת בקרב קבוצות רחבות בחברה.
כיום ניתן לפנות למכוני גמילה מסמים ואלכוהול והתמכרויות נוספות בשלושה אופנים: באופן פרטי למכוני גמילה פרטיים, בסיוע וסבסוד של המדינה דרך משרד הרווחה או עבור אנשים בעלי תחלואה כפולה של התמכרות המתווספת למחלת נפש במחלקות לתחלואה כפולה בבתי החולים.גמילה דרך מכונים פרטיים
בישראל ישנם מכוני גמילה פרטיים רבים. כאשר בוחרים במרכז גמילה פרטי יש לבדוק היטב מראש כי המרכז עובד ברישיון ובפיקוח של משרד הבריאות.
החוק קובע קריטריונים ברורים לגבי הפעלת מרכז גמילה: ממה יורכב הצוות המקצועי, מה צריכה לכלול תכנית הטיפול, תנאי המחייה במקום ועוד. בדיקה מראש היא הכרחית משום שישנם מרכזי גמילה הפועלים ללא רישיון ועלולים להזיק לפונים אליהם.יתרונותיו של מכון גמילה פרטי הם הדיסקרטיות שבה נערך הטיפול. כמו כן מכון גמילה פרטי טוב יספק פעמים רבות יחס וטיפול אישי ומקיף.
חסרונותיהם של מכוני גמילה פרטיים הם בראש וראשונה העלות הגבוהה. המדינה אינה משתתפת במימון גמילה במרכז גמילה פרטי. החיסרון השני נובע מההצפה בתחום וחוסר היכולת של הלקוח להעריך את איכות השירות שהוא מקבל.דוגמאות של מרכזי גמילה פרטיים:
רטורנו: מרכז לגמילה מהתמכרויות: סמים, אלכוהול והימורים. המרכז כולל מחלקה לנוער ומחלקה לבוגרים. במרכז מסייעים הן בגמילה פיזית והן בטיפול נפשי בשיטות שונות. המרכז פועל למעלה מ-11 שנה. המרכז ממוקם ליד קיבוץ צרעה. הצוות הטיפולי כולל מדריכים, פיקוח רפואי, טיפול פרטני וקבוצתי על ידי אנשי טיפול בגישות שונות.עמותת בית חם: העמותה פועלת בקרית אתא. מנהל ומקים העמותה הינו מכור לשעבר. מרכז הגמילה כולל צוות רב מקצועי של רופא, עובדים סוציאליים, פסיכותרפיסטים, אחים ומדריכים. הטיפול משלב שיטות טיפול וגמילה שונות. מרכז הגמילה פועל משנת 2001 .
גמילה באמצעות מוסדות ציבוריים
המדינה מספקת מגוון של טיפולי גמילה מסמים ואלכוהול בסבסוד ובמימון חלקי או מלא שלה. ישנם מרכזי גמילה באשפוז לאלו הזקוקים לגמילה פיזית, וישנם מרכזי גמילה אמבולטוריים.היתרונות של מרכזי הגמילה הציבוריים הם הסבסוד עד מימון מלא של המדינה את הטיפול, וכן רמת הטיפול הגבוה בידי אנשי המקצוע הטובים ביותר. החיסרון הוא פעמים רבות ברשימות המתנה וכן בצורך לפנות לגורם ציבורי לשם הפניה למסגרות אלה.
על מנת להשתלב בטיפולי גמילה במימון ובסבסוד המדינה נדרשת הפניית רופא או עובד סוציאלי. מסגרות הטיפול כוללות:- מחלקות לטיפול בנפגעי סמים בלשכות הרווחה ברשויות המקומיות. במחלקות ניתן טיפול מקיף: טיפול פרטני, טיפול קבוצתי, טיפול זוגי ומשפחתי, בניית תכנית שיקום ועוד. במידת הצורך נערכת גם הפנייה למרכזי גמילה אשפוזיים.
- אשפוזיות גמילה מסמים: מרכזי גמילה אלה הם מרכזי גמילה אשפוזיים הכוללים גמילה פיזית ומתן טיפולים תרופתיים, פסיכולוגיים ואחרים. אשפוזיות גמילה קיימות ביפו במרכז, קרית שלמה בצפון (מופעל על ידי עמותה בפיקוח משרד הבריאות), אשדוד בדרום (מופעל על ידי עמותה בפיקוח משרד הבריאות).
- אשפוזיות גמילה לתחלואה כפולה: מכורים הסובלים גם מהפרעה נפשית או ממחלת נפש מופנים (על ידי עו"ס או רופא בלבד) למחלקות לתחלואה כפולה בבתי החולים. מחלקה מסוג זה קיימת בבית חולים סורוקה בבאר שבע.
- אשפוזיות לבני נוער: מלכישוע בכפר מלכישוע בצפון. מופעל על ידי עמותה בפיקוח משרד הבריאות.
- מרכזי טיפול בעזרת מתדון: גמילה מסמים בעזרת תחליף סם. מרכזים אלה קיימים ברחבי הארץ. הפניה אליהם ניתנת על ידי רופא או עו"ס.