בדיקת אבהות יכולה להידרש מטעמים שונים, כאשר עולה הצורך או הרצון לברר האם גבר פלוני הוא אכן אביו של ילד אלמוני. בדיקה שכזאת עשויה להתבצע כיוזמה של האם או כיוזמה של הגבר, בדרך כלל בשאלת החיוב בתשלום מזונות ולעיתים מתוך סיבות אחרות.
מכיוון שהבדיקה נעשית באמצעות מעבדות רפואיות, עולה השאלה האם ניתן לבצע את הבדיקה דרך קופות החולים. בנוסף, עולה השאלה של מימון הבדיקה – האם קופות החולים מממנות אותה ואולי משרד הבריאות או שמא המימון נעשה באופן פרטי.מעבדות פרטיות בלבד
בדיקת אבהות נעשית על ידי איסוף דגימה ביולוגית ובדיקת סמנים של הגנים השונים בכדי לבדוק האם יש בכך כדי להוכיח קרבה משפחתית בין צאצא לבין הורה.
ישנן דרכים שונות שבהן ניתן לאסוף דגימה של חומר גנטי – ניתן לבצע זאת למשל תוך ביצוע בדיקת דם, ניתן לעשות שימוש בדם טבורי שנאסף סמוך לאחר הלידה, ניתן לבצע הליך לא פולשני, שבמסגרתו נוטלים דגימה של תאים מאזור הלחי הפנימית.למותר לציין, שיש אפשרות לבצע גם בדיקות בשלב של טרום הלידה, מסוג סיסי שלייה או דיקור מי שפיר. בדיקות אלה נהוגות במקביל לצורך איתור סמנים לקיומן של מחלות גנטיות.
למרות שלקופות החולים ישנן מעבדות שיכולות לבצע בקלות בדיקה על רקמות ביולוגיות כך שניתן יהיה לאשש או להפריך קשר משפחתי בין גבר מסוים לבין עובר, תינוק או ילד, הרי שבדיקות כאלה אינן מבוצעות כחלק משגרת העבודה.אפילו אם נעשתה במעבדה של קופת חולים בדיקה כגון מי שפיר או סיסי שלייה, הרי שהשימוש בתוצאות הבדיקה ברוב המוחלט של המקרים הינו למטרות רפואיות בלבד – אך ורק לאיתור גנים או סמנים שיצביעו או אפשרות לפגם גנטי כאשר קיים סיכון לכך.
מכיוון שלבדיקת אבהות אין משמעות רפואית בדרך כלל (אלא אם כן זהות שכזאת נדרשת לצורך תרומת איברים, למשל), הרי שלא קיים הסדר שניתן לקרוא לו בדיקת אבהות דרך קופות החולים.בדיקת אבהות – לא בסל הבריאות
למרות שלא ניתן לפנות באופן ישיר לקופת החולים ולבקש בדיקת אבהות, הרי שיש מעבדות שנמצאות בבעלות חלקית או מלאה של קופות החולים שכן מבצעות בדיקת אבהות. בדיקות שכאלה יתבצעו באותם המקרים הנדירים שהתקבל צו של בית משפט המתיר ביצוע הבדיקה לצורך תכלית ראויה ותוך שקילת כל הנסיבות.
המעבדות הללו, שמיעוטן בבעלות קופות החולים ומרביתן בבעלות פרטית, יבצעו את הבדיקה ללא כל קשר לסל הבריאות ובמימון פרטי ולא ציבורי. כדאי להוסיף ולומר שעלות עריכת הבדיקות עלולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים.עלות בדיקת אבהות היא אכן עלות גבוהה שאיננה רק תוצאה של תהליך איסוף הדגימה הביולוגית וניתוח הממצאים במעבדה. העלות המרכזית נדרשת לצורך הגשת הבקשה, מסירת חוות דעת לבית המשפט, תשלום לעורכי דין שבדרך כלל מעורבים בבקשות לקיום בדיקת אבהות.
נוסיף ונאמר שקיים הליך חלופי, של בדיקת אבהות במעבדות פרטיות בחו"ל. זהו הליך שנועד לעקוף את כל אותה בירוקרטיה משפטית בישראל ולחסוך חלק ניכר מהעלות הכרוכה בכך. מבקש הבדיקה, לרוב גבר ששוקל הליך גירושין או רוצה להימנע מתשלום מזונות, שולח רקמה שנאספה באופן פשוט ולא פולשני (תאים מאזור הלחי). מעבדה בחו"ל מקבלת את הדגימה בדואר ומנתחת את הנתונים. משווים, כמובן, תאים של האב לאלה של הצאצא. הבדיקות הללו אינן קשורות לקופות החולים כמובן, ויש מחלוקת משפטית בשאלה האם ראוי למנוע אפשרות זאת תוך נקיטת צעדים פליליים כנגד יוזם הבדיקה.